L’alcaldessa Marín assegura que sempre ha actuat amb la “màxima legalitat” i assessorada pels serveis jurídics de l’Ajuntament. Foto: Albert Segura Lorrio / ACN

El cas que investiga presumptes irregularitats en la gestió econòmica del Consell Esportiu de l’Hospitalet pot ser la pedra de toc en la solidesa del poder de Núria Marín. Després d’aconseguir la majoria absoluta a les eleccions municipals del 2019 i de convertir-se en presidenta del PSC i de la Diputació de Barcelona, aquest cas podria provocar una esquerda en aquests fonaments. Com la seva veu, que també sonava esquerdada, entretallada, quan va parlar als periodistes, sense admetre cap pregunta, després de declarar durant més d’una hora al jutjat de l’Hospitalet el 9 d’abril.

Després d’enviar els periodistes a la seu dels mitjans locals de la ciutat, Marín va parlar al costat del seu advocat. L’alcaldessa va assegurar que sempre ha actuat “amb la màxima legalitat” i comptant amb l’assessorament jurídic de l’Ajuntament. Per això va afegir que espera que les declaracions de tots els implicats en aquest cas serveixin per aclarir “tots els fets” i pugui demanar l’arxivament de la seva part, és a dir, que deixi d’estar investigada per la policia i la jutgessa que porta el cas.

BATALLA PEL CALENDARI
Durant els tres dies en què testimonis i investigats han declarat davant la jutgessa, un dels principals objectius de les parts ha estat saber què va fer l’alcaldessa quan el regidor Jaume Graells li va explicar el que suposadament passava al Consell Esportiu.

Segons l’exresponsable d’Educació i Esports, que continua de regidor al Ple però sense cap responsabilitat al govern, Marín va mostrar aleshores una “passivitat total” i va tardar gairebé un mes i mig a posar en marxa l’auditoria per analitzar si s’havia fet alguna cosa malament en la gestió econòmica del Consell Esportiu.

En canvi, Marín va assegurar a la jutgessa que, l’endemà mateix de la reunió que va mantenir amb Graells, es va posar en contacte amb la secretària general de l’Ajuntament i amb Cris Plaza i Cristian Alcázar perquè s’impulsés una auditoria dels comptes de l’entitat.

Graells també es va reunir amb la secretària general, que li va dir que s’havia de fer l’auditoria i que creia que s’havien d’apartar els dos regidors. Però l’alcaldessa assegura que, en una reunió que va mantenir amb la secretària posteriorment, ella només li va comentar que s’havia de fer una auditoria, però no li va dir res d’apartar els dos càrrecs del PSC implicats.

Aquest debat sobre el calendari serà clau per determinar si Marín va cometre un delicte d’omissió del deure de perseguir el delicte, un dels càrrecs que li imputa la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF) de la Policia Nacional.

Sobre l’auditoria també va declarar, el mateix divendres 9 d’abril, la cap de gabinet de l’alcaldessa, Montserrat Pérez. Ella va explicar a la jutgessa que es va limitar a supervisar-la, però que en cap moment va fer res per controlar-la o limitar-la.

SENSE NOTÍCIES DEL MÒBIL
Segons va explicar l’advocat de Marín, encara no s’ha fet el bolcat del contingut del telèfon mòbil que els investigadors van demanar el desembre passat i que la jutgessa va autoritzar. Tampoc s’ha fet cap informe pericial sobre els documents recollits pels agents durant els escorcolls.

Fonts properes al cas expliquen que la jutgessa es vol esperar a tenir tota la documentació per encarregar als pèrits aquestes comprovacions. Això fa preveure que la fase d’instrucció encara s’allargui i no es tanqui fins a finals d’any.

COMISSIÓ ENCALLADA
Fora dels tribunals, la portaveu de l’Hospitalet en Comú Podem, Ana González, ha reclamat al PSC que depuri responsabilitats polítiques entre els investigats pel cas del Consell Esportiu. Els comuns consideren que cal esvair qualsevol dubte sobre la gestió del consistori i remarquen que “l’Hospitalet no es mereix cap ombra de corrupció”.

Per altra banda, i conjuntament amb Esquerra Republicana, denuncien que el PSC i Ciutadans estan “obstaculitzant” la feina de la comissió d’investigació que es va aprovar al Ple del desembre per unanimitat. Els dos partits van forçar una sessió extraordinària abans de Setmana Santa per aprovar les compareixences dels diferents implicats, però el grup de Marín i els taronges ho van impedir.

Per això, republicans i liles lamenten l’actitud “obstruccionista” que consideren que tenen aquests dos partits, una situació que s’afegeix a la “manca de voluntat”, diuen, d’entregar tota la documentació relacionada amb el cas que han demanat i que consideren que posa en qüestió la utilitat de la comissió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram