Arquitectura hostil

La fundació Arrels elabora un mapa de l’arquitectura hostil per a les persones sense llar des del 2018. Foto: Arrels

Les persones que viuen al carrer acostumen a passar molt temps en bancs. Quan dormen, busquen alguna portaria on poder estirar-se. Malauradament, ajuntaments o particulars fan modificacions al mobiliari perquè no hi puguin seure ni estirar-s’hi. És el que s’anomena arquitectura hostil per a les persones sense llar.

Des de la Fundació Arrels, amb la col·laboració de més de 500 alumnes, s’ha dut a terme un mapeig d’aquesta mena d’elements urbanístics a alguns punts de l’Hospitalet i Barcelona. Així, la iniciativa ha detectat 312 punts a Barcelona i 22 punts a l’Hospitalet entre el 6 i el 19 de febrer.

Segons explica Arrels, els nois i noies participants, d’entre 14 i 25 anys, i provinents de 14 centres educatius de les dues ciutats, han “pentinat gran part de Barcelona, arribant a zones noves com els districtes de Sarrià-Sant Gervasi, Horta-Guinardó o Sant Andreu, així com als barris d’Hostafrancs i la Vila de Gràcia”. Això li ha permès a Arrels “arribar, per primera vegada, als barris Centre i Sant Josep de l’Hospitalet de Llobregat”.

Els 344 punts detectats en aquesta campanya, se sumen als elements localitzats el 2018. D’ençà d’aleshores, s’han mapejat 540 punts a diferents ciutats catalanes.

Empatitzant amb les persones sense llar

A més d’un projecte per denunciar les dificultats que tenen les persones sense llar per trobar un lloc on viure o passar l’estona, la iniciativa també ha servit per mostrar al jovent la cara oculta d’una realitat. “Abans d’aquesta activitat jo no coneixia què era l’arquitectura hostil; pensava que era per evitar que es posessin els ocells i els gossos. Ara sé que és per evitar que la gent sense llar pugui estar allà”, explica un alumne d’ESO del Col·legi Sant Josep de Gràcia.

Per la seva banda un altre jove afirma que ara és “molt més conscient de com de complicat és per a les persones sense llar trobar un lloc per passar la nit al carrer”. “Aquest tipus d’arquitectura s’està expandint cada vegada més, sense adonar-nos”, denuncia per afegir que la iniciativa li ha permès “empatitzar” amb les persones sense llar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram