manifestació Guàrdia Urbana

Concentració a l’exterior del consistoria el dia del Ple. Foto: SPL-CME GU

Cada dia queda més clar que la seguretat serà un dels temes estrella en la campanya electoral de les municipals del maig. I no només pel que fa als índexs de delinqüència, sinó també per la situació de la plantilla de la Guàrdia Urbana, que des de fa temps protesta per les condicions del servei, cosa que es tradueix en una disminució de les patrulles, sobretot els caps de setmana. Tot plegat va quedar clar durant la sessió del Ple del novembre, el passat dia 23, quan es va debatre una moció sobre la seguretat a  la ciutat presentada pel PP i es van viure moments de tensió a l’Ajuntament.

Aquell dia un centenar de policies del sindicat SPL-CME van personar-se al Ple per protestar per les condicions de la plantilla i per la manca d’efectius per fer front al dia a dia de la ciutat. Precisament en aquella sessió el PP va presentar una moció per reclamar un debat monogràfic sobre la seguretat a la ciutat. La seva portaveu, Sonia Esplugas, va posar de manifest que la inseguretat és la principal reocupació dels hospitalencs –ho és per a un 42%, segons l’últim Baròmetre d’opinió–i que la Guàrdia Urbana està “trencada, desorganitzada i desmotivada” pel que considera mala gestió del govern.

Mentrestant, a l’exterior de la sala els agents concentrats van intentar accedir-hi, però un comandament del cos els ho va impedir, segons relaten des del sindicat a Línia L’H. Després d’alguns moments de tensió, els agents van decidir sortir de manera voluntària de l’Ajuntament “per no donar pas a una situació pitjor”, i es van dirigir a protestar a la comissaria de la Guàrdia Urbana a Sant Josep.

El PSC vota en contra

En paral·lel, a l’interior del Saló de Plens el PSC tombava la proposta del PP. “La seguretat és una prioritat absoluta per a aquest equip, però no es pot fer servir demagògicament”, va respondre a Esplugas el tinent d’alcaldia responsable de la Guàrdia Urbana, José Castro, que va afirmar que els partits de dreta són “experts en estigmatitzar els barris”. Tot i això , Castro va reconèixer que el cos està en un “procés de reorganització de la seva estructura i d’ampliació dels seus agents”–recentment se n’han incorporat 22–, i que “cal reforçar alguns torns a les nits”. El tinent d’alcaldia també va aprofitar la seva intervenció per defensar la inversió de l’Ajuntament en la Guàrdia Urbana, que va xifrar en 25 milions, i que l’objectiu del govern és fer un “esforç econòmic” per arribar als 400 agents.

Pel que fa a la resta de partits, que van votar a favor la proposta del PP, destaca la intervenció de la portaveu de LH En Comú Podem, Ana González, que va demanar una “diagnosi rigorosa i real sobre la percepció de seguretat” i va assegurar que la inseguretat no es combat “només amb mesures policials”. Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Miguel García, va defensar que la Guàrdia Urbana “ha de tenir els recursos suficients per fer front a les algarades”, mentre que ERC va proposar fer un debat sobre la seguretat en el qual s’incloguin les entitats socials i veïnals.

Oposició polèmica

Per altra banda, l’Ajuntament acaba d’anul·lar les oposicions a la plaça de superintendent del cos, en detectar un error a les bases. Aquesta plaça ha generat polèmica, ja que els sindicats consideren que no és necessària i que és incongruent amb la retallada de despeses que s’està fent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram