“Ni d’esquerres ni de dretes”, afirma en relació a Plataforma per Catalunya Daniel Ordóñez, portaveu de la formació a L’H, que ens rep a dos mesos d’unes eleccions amb aires de canvi. Defuig de “l’etiqueta d’extrema dreta”, tot i que segueix col·locant la immigració com el principal problema local.

Seguirà sent allò de ”primer els de casa” el seu lema de cara a les municipals?
Més que un lema és una marca nostra. I sí, el farem servir de nou. Ara, però, també estem intentant introduir altres qüestions, com denunciar la ‘casta’ política.

Vostè va assegurar que els el van robar com a concepte…
Al primer discurs del mandat ja vam parlar de la ‘casta’. I ens agradaria recuperar aquest terme.

PxC centra gairebé de manera exclusiva el seu discurs en la immigració. Creu que tot és culpa dels estrangers?
No. Al sistema li ha interessat portar mà d’obra estrangera per abaixar el sou i les condicions laborals de la classe treballadora autòctona. L’immigrant com a persona no és culpable. Però és la classe treballadora dels barris la víctima d’aquesta immigració massiva.

Què proposa, en aquest sentit?
El primer que faríem seria cancel·lar totes les partides que s’envien a altres països. Entenem que les ajudes han de ser primer pels de casa.

Limitar la cooperació?
Nosaltres no ho entenem com a cooperació. No comprenem que un ajuntament hagi de col·laborar a fer una ràdio sindicalista a Nicaragua, ni plantar palmeres al Marroc. I menys amb la situació que viu la gent d’aquí. Totes aquestes ajudes han de recaure en els ciutadans de la ciutat. Òbviament, prioritzaríem la gent de nacionalitat espanyola.

El moviment ultra d’origen alemany, Pegida, va escollir L’H per fer la seva primera manifestació a l’Estat. Com ho valora?
No crec que sigui un moviment ultra ni xenòfob. És un moviment ciutadà. Com a xenofòbia entenc odiar l’estranger, però estar en contra de la islamització d’Europa no vol dir que odiïs una persona forana.

Vostès hi van donar suport i van assistir-hi. Quin balanç en fan?
Hi van anar unes 150 persones, que no està malament tenint en compte l’excessiu dispositiu policial de la Generalitat, que va desincentivar la participació, i la contra manifestació, formada per persones que no tenen el problema de la immigració als seus barris.

Canviant de tema, quins considera que són els problemes de L’H avui en dia?
La inseguretat ciutadana, que ve molt relacionat amb la immigració massiva al nord de la ciutat. La brutícia és un altre problema recurrent, tot i que sovint es deriva de l’incivisme. Per altra banda, en l’àmbit de l’organització municipal, hem demanat que s’abaixin sous i que es redueixin els assessors, unes propostes que la resta de partits s’han negat a acceptar.

Com és la vostra relació amb la resta de formacions?
Políticament no hi ha relació. Intentem portar propostes de ciutat al Ple que ens les tiren sistemàticament enrere. Hi ha una majoria de dos partits que no accepten propostes municipals. És frustrant.

Fa poc denunciava que al Ple es debatien molt sovint mocions que no parlaven de temes locals.
El que volen alguns partits és desviar els temes i no parlar de la ciutat per no fer un debat real. Es pot presentar una moció sobre algun tema general, però el que no es pot fer és pretendre debatre quatre mocions sobre qüestions on l’Ajuntament no té capacitat d’influir. Cada dia ve menys gent al Ple, i els que venen estan vinculats a un partit o a un altre. No sé si alguns regidors tenen complex per no ser parlamentaris.

Però vostès van votar a favor d’una moció a favor d’un jove sahrauí amenaçat d’expulsió pel govern espanyol…
Si et porten una moció, t’hi has de posicionar. El que no fem és com fa Iniciativa, que tot el que portem al Ple ho vota en contra: això no té sentit. Llavors, tampoc tindria sentit si ens portessin una moció que no parlés de la ciutat i hi votéssim en contra per se.

Potser algunes d’aquestes mocions que diu fan referència al procés sobiranista. Quin és el seu model estatal?
Ens considerem un partit catalanista. Per a nosaltres, ser molt catalans és també ser molt espanyols. No som centralistes tampoc, el que intentem és respectar la història de Catalunya i la d’Espanya, amb les seves diferències. No entenem Espanya com la pot entendre el PP o Ciutadans. Creiem en un model foral que respecti la identitat, la tradició i la història de la nostra terra.

Federalisme.
Sí, el que passa és que el federalisme se l’ha apropiat l’esquerra i els socialistes, tot i que no l’han sabut explicar mai. Per altra banda, des de la dreta més casposa i rància tampoc entenen el fet diferencial català, el qual nosaltres sí que entenem.


Clar que hi ha un fet diferencial català, però això no impedeix que jo consideri la resta d’Espanya com a germans meus. Tanmateix, tampoc compartim el model unitari de l’Estat. Ara, amb el debat sobiranista ens hem de posicionar en el ‘no’ perquè per a nosaltres no hi ha marge per explicar la nostra postura.

Mirant al mes de maig, tornarà a presentar-se com a cap de llista?
Sí. És un compromís que tinc amb la ciutat.

Quina seria la seva primera decisió si accedís a l’alcaldia?
Reduir els assessors i els sous dels càrrecs electes. No donaríem ni una sola ajuda fora de la ciutat de L’H, dotaríem la Guàrdia Urbana de més efectius i faríem més pressió sobre alguns locals incívics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram