Protesta contra l’especulació

Protesta contra l’especulació del desembre. Foto: Twitter (@altrelhpossible)

A mitjans de desembre la Generalitat donava llum verda al Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia. Ho feia dos dies després que també aprovés el clúster biomèdic compartit amb Esplugues, una de les potes del PDU de la qual es vanta més l’Ajuntament, que va haver de refer el projecte després que els tribunals el tombessin en dues ocasions. El nou pla que ha aprovat la Generalitat contempla una reducció de l’edificabilitat i la preservació de Cal Trabal, la darrera zona agrícola de la ciutat. Així i tot, els canvis no convencen els opositors, que han posat en marxa una campanya d’al·legacions massives en contra del projecte urbanístic.

L’objectiu de la plataforma és mostrar la disconformitat amb el que consideren un “despropòsit” i fer veure a Ajuntament i Generalitat –les dues administracions que impulsen el PDU a través del Consorci per a la reforma de la Gran Via– que “la ciutadania s’oposa de forma massiva al pla”. Per fer-ho possible, el col·lectiu ha habilitat un enllaç al seu web on explica pas a pas com fer una al·legació, un procés obert a tothom però molt sovint complicat d’entendre i fer anar.

De moment, diversos ciutadans a títol individual i entitats ja han presentat les seves al·legacions. Una d’aquestes ha estat La Saboga, una organització ecologista que denuncia que l’Estudi Ambiental Estratègic del PDU Biopol-Granvia “no s’ajusta a terminis”, i que per tant cal tramitar-lo de nou. En la seva al·legació, l’entitat avisa que aquest estudi incorpora informació d’aspectes que afecten el PDU des d’abans de l’octubre del 2020
–quan va ser tombat pels tribunals–, cosa que provoca, tal com assenyala La Saboga, que el document no sigui prou exhaustiu.

Objeccions polítiques

Qui també mostra la seva oposició frontal al projecte és l’Hospitalet En Comú Podem, que considera que les volumetries són excessives i que aquest és un pla “especulatiu” que no respecta el medi ambient. “El projecte urbanístic, clarament, va en la direcció contrària a la lluita contra el canvi climàtic”, alerten. Així i tot, reconeixen que l’actual proposta de PDU és millor que l’anterior, que va ser rebutjada als tribunals, però creuen que és “insuficient”.

Per la seva banda, ERC celebra que hagi quedat garantida la protecció de Cal Trabal, un dels principals cavalls de batalla del PDU, i recorda que la Generalitat, en la seva proposta d’ampliació de zones protegides al Delta, va afegir-hi aquest espai agrícola. A més, dona la benvinguda al pol biomèdic que planteja el planejament, el que descriu com una “aposta estratègica” del Govern, controlat pels republicans.

Qui també veu amb bons ulls el pol biomèdic és No Més Blocs, tot i que reclama que s’instal·li a les naus del polígon industrial proper afectat per un pla –el PRAILH–, que vol renovar-lo i donar-lo nous usos. A més, la plataforma critica que l’Ajuntament fa servir l’excusa de la biomedicina per impulsar un projecte urbanístic que, segons remarquen, és perjudicial per al medi ambient.

No ho veu igual l’alcaldessa, Núria Marín, que considera que el PDU Biopol “generarà economia d’alt impacte”. “Es tracta d’un projecte d’interès nacional sobre un enclavament estratègic, que millora i reordena els accessos a l’àrea metropolitana”, incideix Marín.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram