Núria Marín Espai Línia

L’Espai Línia va acollir la conversa amb Núria Marín. Foto: Juan Cabré

Barcelona i les ciutats veïnes han de col·laborar i remar en la mateixa direcció. Aquesta és una de les principals reflexions que va fer l’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació, Núria Marín, aquest dimecres en el marc del cicle de conferències La ciutat metropolitana: progrés i futur organitzat pel diari Línia a l’Espai Línia. En aquest sentit, Marín va reconèixer que la relació entre la capital catalana i l’Hospitalet “no pot ser dolenta”, malgrat les discrepàncies polítiques entre els dos consistoris. “Les nostres relacions amb Barcelona són cordials i correctes, és de sentit comú”, va assenyalar Marín.

En aquesta línia, l’alcaldessa de la segona ciutat del país va apuntar que la marca Barcelona és un actiu que representa la resta de ciutats metropolitanes, que se’n beneficien. Per tot plegat, Marín va instar el Cap i Casal a “liderar i ambicionar la gran Barcelona”. De fet, les ciutats metropolitanes ja hi contribueixen, va assegurar, amb grans projectes que “enforteixen” la marca Barcelona.

En aquest punt va posar com a exemple el Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia, un projecte que fa anys que marca l’agenda política de la ciutat i que no és ben vist per diverses plataformes ciutadanes i ecologistes, a més d’alguns partits de l’oposició.

Preguntada pel director editorial de Línia, Arnau Nadeu, sobre aquesta qüestió, Marín va respondre que respectava les opinions contràries al PDU Biopol-Granvia, però que no les compartia. “El pla no va en contra del medi ambient”, va reiterar l’alcaldessa a l’hora de respondre sobre els efectes que un gran projecte urbanístic com aquest tindrà sobre l’ecosistema. En aquesta línia, va anunciar que el projecte crearà 500.000 metres quadrats de zones verdes i que generarà molts llocs de feina. “Crearà oportunitats per als ciutadans”, va afegir la també presidenta de la Diputació.

Núria Marín Espai Línia

Núria Marín va reivindicar les transformacions que ha impulsat a l’Hospitalet. Foto: Juan Cabré

“Un projecte de país”

Sense anar més lluny, i en la línia del que va dir sobre l’impuls de la marca Barcelona, Marín considera que el PDU Biopol-Granvia “és un projecte de país”. L’alcaldessa també va recordar que aquest planejament, que entre altres vol soterrar la Gran Via, vol impulsar el pol biomèdic que ja funciona al sud de l’Hospitalet i que està centrat en l’hospital de Bellvitge, la Universitat de Barcelona –que ha mostrat en diverses ocasions el seu suport al PDU– i el Duran i Reynals, al costat del qual, a més, hi ha previst que hi vagi la futura seu del servei d’emergències del 112. “Atraurà empreses del sector perquè aterrin al territori”, va afegir.

Per tot plegat, l’alcaldessa va assegurar que la “gran majoria” està a favor d’aquest gran projecte. Sigui com sigui, els opositors al PDU solen criticar que el govern de Marín no respecta el verd urbà ni els arbres. Al fil d’això, l’alcaldessa va afirmar que una ciutat “ha de generar projectes com aquest que siguin positius en qüestions ecològiques, però també en les econòmiques”. “Una ciutat ha d’estar equilibrada”, va reblar.

A més, l’alcaldessa va recordar que l’Hospitalet ha canviat molt des de la Transició. “Estàvem abocats a ser una ciutat marginal i de segona, i ara generem oportunitats per als nostres ciutadans i els de l’entorn”, va argumentar. “L’Hospitalet mira de tu a tu qualsevol ciutat metropolitana”, va afegir amb convicció.

Amb tot, el municipi no compleix els indicadors de zones verdes per habitant que recomana l’Organització Mundial de la Salut (OMS). De fet, és la localitat de Catalunya amb menys espai verd per persona. No obstant això, Marín va recordar que la ciutat ha “multiplicat” les seves zones verdes des de la Transició i va tornar a presumir del mig milió de metres quadrats verds que contempla el PDU Biopol-Granvia.

 

On també hi ha previstos espais amb vegetació és al terreny que deixaran lliure les vies del tren, que si tot va bé podran ser soterrades els pròxims anys. La ministra de Transports, Raquel Sánchez, així ho va prometre en una visita recent per explicar com es farà el cobriment de les línies de Vilafranca i Vilanova.

Tanmateix, la sensació a la ciutat és d’escepticisme amb una nova promesa que s’afegeix a les nombroses que s’han fet els últims anys per boca de ministres de l’Estat que han visitat l’Hospitalet. En aquest sentit, Marín va reiterar que confia que aquest cop sí que es cobriran les vies, tot i que tampoc va aportar cap nou element per justificar aquest optimisme. “Mai ha estat tan a prop”, va repetir l’alcaldessa, tal com ja va fer durant la visita de Sánchez.

El debat de la seguretat

I si parlem del veïnat, cal fer-ho de la inseguretat, la neteja i l’incivisme, els principals neguits dels hospitalencs, segons va mostrar el gener el Baròmetre d’opinió municipal. “Quan un veí es queixa sempre té una part important de raó”, va dir Marín a l’hora d’arrencar la seva argumentació.

Però també va afirmar que són la Generalitat i els Mossos els que tenen les competències en seguretat ciutadana, tot i que va assegurar que l’Ajuntament treballa intensament per millorar-la. Pel que fa al litigi que mantenen amb la plantilla de la Guàrdia Urbana, que es queixa de les condicions laborals i la manca d’efectius, Marín va concloure que la dotació de la policia local “és més que suficient”. A més, l’alcaldessa va explicar que cal abordar el tema de la inseguretat “sense complexos” i que és necessari legislar en segons quines qüestions, com ara les ocupacions o els patinets. “Necessitem llei i necessitem ordre”, va afegir Marín, que va demanar “més contundència” al departament d’Interior de la Generalitat.

Núria Marín Espai Línia

“Necessitem llei i necessitem ordre”, va afirmar Núria Marín. Foto: Juan Cabré

En l’àmbit de la neteja, Marín confia que amb el canvi de contracta aquest servei vagi a millor, tot i que va insistir que l’Ajuntament “fa un esforç per tenir carrers nets i ordenats”.

Seguidament, la conversa va derivar cap a la problemàtica de la densificació a la ciutat. En aquest sentit, Marín va recordar que la densitat de població “ha baixat molt des de la Transició” i que el seu govern treballa “amb una visió real de la ciutat”. De fet, va apostar per la construcció de nous habitatges i la rehabilitació dels antics, i va comentar que en barris com Sant Josep, on hi ha la promoció de pisos de Cosme Toda que rebutgen alguns veïns, “no hi ha manca d’espai” i que el barri “té la previsió de serveis que necessita”.

Per acabar, Marín va fer un al·legat a favor dels governs socialistes que han regit l’Hospitalet durant els últims 44 anys. “Hem governat amb i per als veïns i veïnes”, va concloure amb la vista posada al 28 de maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram