Imatge Cal Trabal

Cal Trabal i el PDU són els cavalls de batalla polítics a la ciutat. Foto: Arxiu

El procés participatiu per definir el nou Pla de Desenvolupament Urbanístic (PDU) de la Gran Via arrencarà aquest mes de febrer. Així ho va anunciar l’Ajuntament el 28 de gener, després de la visita oficial del vicepresident de la Generalitat i conseller de Territori, Jordi Puigneró, que va mostrar sintonia amb l’alcaldessa Marín a l’hora de tirar endavant un planejament urbanístic que ha estat tombat fins a dues vegades als tribunals, motiu pel qual ha hagut de ser reformulat pels seus impulsors, Generalitat i Ajuntament, que hi treballen plegats a través del Consorci per a la reforma de la Gran Via.

En declaracions a El Far del passat mes d’octubre, el primer tinent d’alcaldia, Francesc J. Belver, va expressar que el procés de participació té previst crear comissions sectorials que abordin diversos aspectes com la mobilitat o l’impacte ambiental del pla urbanístic, així com el debat de propostes plantejades per formacions polítiques i entitats, tot amb la voluntat d’assolir, en paraules de Belver, “el màxim consens possible”. A l’estiu, Belver va afirmar en una sessió plenària que el procés de participació ciutadana que estava preparant l’equip de govern era “millor” que el que proposaven partits de l’oposició com ERC o els comuns.

Tanmateix, des del primer moment el teixit associatiu s’ha malfiat d’aquests anuncis municipals. El passat mes de setembre, No Més Blocs, la Saboga, l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge i Ni un Pam de terra van participar en una jornada de debat al Centre Cultural Bellvitge en la qual van reclamar que aquest anunciat procés participatiu fos “transparent i simètric”. “El PDU ha de ser una proposta més, no pot ser PDU sí o sí”, van plantejar els organitzadors de la trobada.

Protegir Cal Trabal

Doncs bé, de moment, aquesta petició del teixit associatiu no s’està complint, ja que el mes passat es va filtrar que el Consorci treballa amb una nova proposta de PDU, en la qual es vol donar més protagonisme al Clúster Biomèdic i compatibilitzar els usos agrícoles de Cal Trabal amb el desenvolupament del pla urbanístic. Ho va avançar La Vanguardia, citant fonts coneixedores de la nova planificació.

Aquesta nova proposta de PDU permetria, per tant, que bona part de Cal Trabal continués sent zona agrícola, amb l’objectiu que passés a ser de titularitat pública i que fos gestionada pel Parc Agrari del Baix Llobregat. A priori, una bona notícia per als opositors del PDU, que denunciaven que aquest pla amenaçava la darrera zona agrícola de la ciutat. Una àrea, a més, que està pendent de rebre el distintiu de Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), una petició del Grup de Patrimoni i de No Més Blocs amb vista a protegir l’espai. En aquest sentit, fonts locals d’ERC, el partit que presideix la Generalitat, insisteixen en la necessitat de protegir Cal Trabal totalment i que el terreny guanyat al soterrament de la Gran Via es dediqui a zones verdes i per a vianants.

Amb tot, el que queda clar és que la principal premissa que posen sobre la taula els opositors al pla és que es pugui parlar amb els veïns ja no sobre les propostes del PDU, sinó sobre la necessitat o no de fer el planejament, no s’estaria complint. De fet, el setembre les entitats reunides a Bellvitge van alertar precisament sobre la possibilitat que el procés participatiu municipal fos descafeïnat i superficial.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram