Monrós es presenta per primer cop com a cap de llista de CiU a unes eleccions municipals amb bones sensacions i amb la voluntat de millorar el nombre de regidors al Ple. Tanmateix, es mostra obert a pactes amb altres formacions polítiques, sempre i quan es respectin les seves propostes de ciutat.

Aquest és el primer cop que es presenta com a candidat de CiU a les municipals. Com ho afronta?
Amb moltes ganes i il·lusió. Agafar el relleu de la Meritxell Borràs és un gran repte.

Quina seria la seva primera decisió si guanyés les eleccions del mes de maig?
N’hi hauria unes quantes, però una de les primeres seria fer una auditoria completa de l’Ajuntament i de les seves empreses públiques i departaments.

Hi ha hagut mala gestió?
No va tant per aquest camí: es tracta d’un tema de transparència i renovació. Fa 35 anys que governen els socialistes a la ciutat, i nosaltres només volem posar en coneixement dels ciutadans l’estat de L’H i d’un Ajuntament que té prop de 1.600 treballadors en plantilla.

Sigui com sigui, l’escenari de cara a les municipals indica que hi haurà fragmentació de la composició del Ple. Davant d’això, estaria disposat a pactar amb alguna força per governar?
Sempre diem que CiU és un partit de govern. Per tant, sortim a guanyar. Però si hem de formar govern amb alguna altra força, hi estaríem disposats, però no a qualsevol preu. No volem formar part d’un govern només perquè la suma dels nostres regidors ajudés a assolir la majoria de 14 al Ple. Pactaríem si part del nostre programa s’inclogués al cartipàs municipal. No donaríem carta blanca en aquest sentit.

De fet, una de les forces que té opcions d’entrar és ERC. Té por que això vagi en detreniment seu?
És evident que tant ERC com CiU comparteixen una part de l’electorat, però jo no parlaria de por, tot i que som conscients que poden entrar a l’Ajuntament. Tanmateix, nosaltres tenim una trajectòria sòlida, i a L’H no només prima l’aspecte sobiranista. Un país sobirà no es comença per la teulada, es comença per baix. Un país es fa fort a partir de la representació municipal. Sigui com sigui, la ciutat està feta de persones, i nosaltres sempre hem treballat per a les persones. Quan ets escollit representes tots els ciutadans, no només els que t’han votat.

Creu que poden millorar el seu nombre de regidors?
Ens presentem amb aquesta idea, intentar millorar resultats. Però ara tenim un panorama totalment diferent del dels últims anys, i un exemple han estat els comicis andalusos. Ara per ara, les enquestes les hem d’agafar amb pinces, perquè hi ha formacions polítiques noves que no s’han presentat mai. A més, en unes municipals també és molt important qui és el candidat que es presenta.

Es preveu una caiguda del PSC…
Jo penso que sí. Enguany els socialistes patiran una baixada dels seus resultats.

Quin balanç fa de la legislatura?
Han estat quatre anys d’inacció, d’anar fent sense cap tipus de voluntat de fer coses noves. A L’H fa més de 30 anys que governa el PSC, pràcticament sempre en majoria, i el que passa aquí és que la democràcia acaba el dia que es vota. Les decisions municipals ja vénen fetes, no es fa partícip l’oposició. Et prenen en poca consideració, no hi ha negociació ni es posa en coneixement de la resta de grups dels projectes municipals. Aquest és el balanç que en faig.

I de la seva actuació a l’oposició?
Hem portat moltes propostes al Ple que no han estat tingudes en compte per part del govern municipal, tot i que després les han dut a terme, com el tema dels escocells dels arbres: fa uns anys vam demanar que s’arrangessin, però ens van dir que no. Ara, quan falten pocs mesos per a les eleccions, els han arreglat. L’Ajuntament està fent ‘un xapa i pintura’ a la ciutat.

Tornant a les municipals, quines són les demandes que els estan fent arribar els ciutadans?
Les qüestions canvien segons el barri, però el que volen els hospitalencs és una ciutat més amable, segura, més neta i més cívica. Que el model de convivència millori, que no hi hagi conflictes i que tothom pugui compartir els espais públics.

La neteja segueix sent, certament, una qüestió problemàtica…
En aquest tema hi ha una part de responsabilitat per part de l’Ajuntament, que ha de fer un seguiment fil per randa de la contracta de neteja.

No s’està fent bé?
Es pot millorar el servei, i ara per ara no s’està fent un seguiment exhaustiu del mateix per part del consistori, que paga i després no vigila si es fa bé o no.

Ja per acabar, sembla que l’orgull de ciutat torna a estar de moda entre els candidats a l’alcaldia ara que venen els comicis…
És que ens hem de creure que som els primers. Orgull de ciutat és tenir bons clubs esportius, bons mitjans de comunicació i unes bones festivitats locals. I, en aquest sentit, el PSC no l’ha sabut desenvolupar.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram