La ciutat ja té nou govern per als pròxims quatre anys. Foto: Arxiu

La nova legislatura ja ha arrencat a la ciutat. Un mandat que estarà marcat per la fragmentació al Ple –on hi haurà vuit forces polítiques, el més fraccionat de la democràcia– i, per primer cop després de molts anys, per un govern socialista en minoria. I és que el PSC no ha pogut arribar a un acord amb els seus tradicionals socis d’ICV-EUiA, ara a Canviem.

Respecte a aquest hipotètic acord, l’alcaldessa, Núria Marín, va dir dies abans de la investidura que “no era una qüestió que quedés tancada el dia de l’elecció de l’alcalde”, i va deixar la porta oberta a “arribar a acords més endavant”. Tot i així, les postures entre PSC i Canviem semblen, de moment, allunyades. “Tenim visions de ciutat diferents”, explica a Línia L’H Anna González, líder de Canviem.

Per aquesta raó, Marín va ser reelegida alcaldessa en el Ple d’investidura del passat dia 13 només amb els vots de la seva formació. “Treballarem lleialment per la ciutat, pels interessos de tota la ciutadania”, va dir la reelegida alcaldessa, que va exposar els pilars del seu full de ruta “progressista i social”.

Per la seva banda, la resta de partits ja han expressat quines seran les seves línies bàsiques de treball i les qüestions principals que ha d’afrontar la ciutat en els pròxims quatre anys.

“NO TOT ÉS LA GRAN VIA”
Durant l’acte d’investidura, Marín va defensar el paper de la ciutat com a “segon motor” de l’economia de Catalunya. Un model que queda representat en la plaça Europa.

En aquest sentit, algunes formacions critiquen que l’Hospitalet ha crescut “a dues velocitats”. “No tot és la Gran Via”, argumenta González, que assenyala que la ciutat té una part sud on “es dediquen grans esforços”, en detriment dels barris del nord, on hi ha “forts desequilibris econòmics”. En aquesta línia també es mouen Antoni Garcia, cap de files d’ERC, que, a més, demana crear “un pacte contra la pobresa”, i Krhistian Giménez, de la CUP, que aposta per un “pla d’emergència social” i per un canvi de model econòmic”. I és que els estralls de la crisi a l’Hospitalet semblen ser una qüestió prioritària per als partits. Miguel García, líder de Ciutadans –segona força al Ple amb quatre regidors–, demana una “fiscalitat més justa” per als ciutadans, una postura compartida pel PP. “Cal que hi hagi una baixada dels impostos municipals”, afirma la líder popular Sònia Esplugas. Per la seva banda, el portaveu de CiU, Jordi Monrós, va dir al Ple d’investidura que la seva formació “treballarà per donar respostes reals a les 21.000 persones que estan a l’atur a la ciutat”.

EL SERIAL DELS MITJANS
Una altra de les qüestions que seguiran sobre la taula és la situació dels mitjans públics locals i l’elecció de la seva direcció, de moment en stand by. Respecte a aquest tema, Esplugas advoca per “recuperar la ràdio” i “reformular” els mitjans públics perquè representin realment “la pluralitat i identitat de l’Hospitalet”.

Una identitat que, justament, és un dels temes que més ha valorat el cap de files de Guanyem, Rafel Jiménez –formació que ha entrat amb dos regidors–. “Durant anys hem estat només el veí de Barcelona”, lamenta Jiménez, que aposta per reforçar el “concepte de ciutat”. Una ciutat que ja mira cap al futur.

Nou cartipàs i reducció dels sous dels càrrecs al consistori

L’Ajuntament ha anunciat que reduirà un 5% el sou dels càrrecs electes i un 15% la partida destinada als càrrecs de confiança, una mesura, aquesta última, que vol sortir al pas de les crítiques respecte als càrrecs no electes.

Per altra banda, l’Ajuntament també ha fet públic el nou cartipàs. Hi haurà 6 tinències d’alcaldia i la gestió passa de vuit àrees executives a set, dues d’elles de nova creació: l’àrea de Coordinació i Planificació Estratègica, dirigida pel primer tinent d’alcalde, Francesc J. Bellver, i la de Benestar i Drets Socials, que recau en Cristian Alcázar, tercer tinent d’alcalde. Una altra de les novetats ha estat el nomenament de Manuel Brinquis com a regidor de Participació i també d’Hisenda. Per altra banda, Mercè Perea dirigirà l’àrea de Seguretat i Civisme. Espai Públic i Urbanisme recau en José Castro, mentre que Promoció Econòmica seguirà en mans de José M. García Mompel.

Per districtes, Mercè Perea serà la regidora del I –Centre, Sant Josep i Sanfeliu–, Cristian Alcázar del II –Collblanc-Torrassa–, Mari Ángeles Sariñena del Districte III –Santa Eulàlia i Granvia Sud–, i els Districtes IV i V –les Planes i la Florida, i Pubilla Cases i Can Serra– recauran en Pepe Castro. Jaume Graells serà el regidor del Districte VI –Bellvitge i Gornal–.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram