pisos LH

L’Hospitalet és una ciutat declarada àrea de demanda forta d’habitatge. Foto: Arxiu

L’Ajuntament ha aprovat el programa d’inspecció d’habitatges del 2022, pel qual buscarà pisos “permanentment desocupats” a la ciutat per destinar-los a lloguer social. Es tracta d’una mesura que contempla la Llei del dret a l’habitatge, que preveu accions per forçar els grans tenidors d’habitatges que faci més de dos anys que estan buits a cedir-los al parc de pisos socials de la ciutat.

Des del consistori informen que l’activitat inspectora se centrarà precisament en els habitatges propietat d’entitats financeres i grans tenidors. Aquests són els agents que més acumulen pisos buits i que tenen una responsabilitat social i una posició diferent de la dels petits propietaris.

Un cop la inspecció municipal detecti un pis buit, es procedirà a obrir un expedient de declaració d’habitatge en situació anòmala. Això vol dir que es podrà demanar als propietaris que el cedeixin a l’Ajuntament perquè el gestioni en règim de lloguer social. Fins i tot es pot procedir a acordar el lloguer forçós del pis, si es demostra “l’incompliment de la funció social de la propietat”.

En aquest sentit, Cristian Alcázar, tinent d’alcaldia d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat, explica que aquesta tasca d’inspecció es fa d’acord amb un conveni amb l’Agència de l’Habitatge. També afegeix que és important que el consistori i la Generalitat treballin junts per “intentar posar més pisos a disposició de la mesa d’emergència de la ciutat i arribar a més famílies en situació d’exclusió residencial”.

ERC reclama els pisos de la SAREB

Amb tot, i segons va avançar el diari digital Districte 7, l’Agència de l’Habitatge té comptabilitzats un total de 934 habitatges buits a la ciutat, dels quals 364 són de la SAREB, el ‘banc dolent’.

Per tot plegat, el grup municipal d’ERC ha anunciat que presentarà una moció en el Ple per demanar la cessió dels pisos de la SAREB a l’Ajuntament perquè els destini a finalitats socials. Antoni Garcia, portaveu republicà, demana que es prenguin “totes les mesures perquè hi hagi una gestió territorialitzada d’aquests actius”.

A més, els republicans recorden que darrerament el govern central ha adquirit una participació majoritària de capital social de la SAREB per prendre el control de l’entitat. El ‘banc dolent’ va ser creat el 2012 per ajudar les entitats financeres del país a desprendre’s dels seus actius més problemàtics i sanejar els seus comptes. Tanmateix, aquella actuació va suposar una injecció de 64.000 milions d’euros de diners públics, fet pel qual ara ERC exigeix que hi hagi un retorn social via la cessió de pisos buits perquè es dediquin a lloguer social.

“Aquell rescat ha esdevingut un xec en blanc, hem sufragat entre tots la factura de la bombolla immobiliària”, afegeix Garcia. Amb tot, la moció que els republicans volen presentar al Ple proposa la creació d’una taula local per a l’habitatge que abordi les problemàtiques que se’n deriven i acordi mesures concretes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram