L’encariment del lloguer és un problema que s’escampa com una taca d’oli. Si fins ara afectava bàsicament Barcelona, des de fa uns mesos, molts veïns i veïnes de l’Hospitalet pateixen el mateix problema. Tot i que, segons les últimes dades de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, el preu mitjà del lloguer a la ciutat és de 662 euros al mes, en moltes zones el preu que han de pagar els veïns és molt més elevat.

És el cas de la Rosana, que viu a Santa Eulàlia des del 2013. Ella tenia un contracte de 525 euros al mes, però el 31 de desembre es va acabar. Per renovar-lo, ara la propietària li demana 800 euros, un preu inassumible per a ella, que té una nòmina d’uns 850 euros al mes amb la que ha de pagar totes les despeses i mantenir els seus tres fills, menors d’edat. Ella assegura que no vol marxar del barri, perquè fa cinc anys que hi viu, s’hi sent a gust i segura i els seus fills hi tenen la vida feta. Però ha buscat un altre pis per traslladar-se i no n’ha trobat cap per menys de 850 euros.

CANVI DE BARRI
L’encariment dels preus també està afectant els locals comercials. És el cas de la llibreria Re-Read, de Collblanc, l’única del barri que es dedica exclusivament als llibres. La seva propietària, l’Anna, ha explicat a Línia L’H que estan buscant un altre espai perquè, per renovar el contracte, la propietat els demana el doble de diners, de 1.000 a 2.000 euros de lloguer. En un principi, la seva intenció no era deixar el barri, però davant l’increment dels preus assegura que s’hi veuran obligats, com molts altres veïns.

Segons expliquen els col·lectius que treballen amb les persones afectades, el problema és que la gent expulsada de Barcelona s’està traslladant a la ciutat i això fa encarir els preus per dos factors: perquè tenen més poder adquisitiu i per la falta de lloguer social.