Fa 36 anys que el PSC governa la ciutat. Foto: Arxiu

L’any 2011, el PSC perdia la històrica majoria absoluta a l’Hospitalet, la segona ciutat de Catalunya i la més poblada on governa aquesta formació. Quatre anys més tard, la seva candidata i actual alcaldessa, Núria Marín, es presenta per segona ocasió a unes municipals –després d’una legislatura on ha intentat marcar perfil propi per desfer-se de l’etiqueta de successora de l’exalcalde Corbacho– amb l’objectiu d’amortir la previsible caiguda a les urnes que s’augura per a la seva formació.

Als comicis de diumenge es presenten 10 formacions polítiques, de les quals 5 ja estan actualment al Ple –PSC, PP, CiU, PxC i ICV-EUiA, que concorra sota el paraigua de Canviem L’H–. D’aquestes, només el PSC i PxC repeteixen cap de llista, amb Núria Marín i Daniel Ordóñez, respectivament.

RELLEU D’HISTÒRICS
Pel que fa a PP i CiU, les dues formacions presenten nous candidats. Jordi Monrós substitueix Meritxell Borràs, que ha estat 16 anys liderant el partit a la ciutat i que tanca la llista convergent enguany, amb un discurs centrat en la millora de la neteja i la seguretat. Per la seva banda, la fins ara regidora popular Sonia Esplugas pren el relleu d’un altre històric de la política riberenca, Juan Carlos del Río.

La nova cara visible del PP a l’Hospitalet va ser criticada fa unes setmanes per una campanya del seu partit on prometia limitar la “proliferació” de locutoris i kebabs, la retallada dels ajuts socials complementaris a les persones amb menys de 5 anys d’empadronament a la ciutat i on assegurava que la “fórmula” d’Albiol a Badalona “funciona”.

Un altre dels focus d’atenció d’aquests comicis a la ciutat és la candidatura de Canviem L’H, una confluència d’esquerres que, després de debats, tensions i desavinences, d’haver tingut el beneplàcit de Barcelona En comú i d’haver perdut integrants –Podem va retirar-se de la candidatura fa unes setmanes–, concorre a les eleccions només formada per ICV-EUiA i Pirates. El primer lloc d’aquesta candidatura està ocupat per Ana González, líder d’EUiA, seguida de Júlia Carballeira, cap de files d’ICV. Les dues polítiques substitueixen també dos dirigents veterans a L’H: Alfonso Salmerón (EUiA) i Lluís Esteve (ICV).

NOUS PARTITS, VELLES CARES
Un dels partits amb més opcions d’obtenir representació per primera vegada a la ciutat és Ciutadans (C’s), una formació que presenta al capdavant de la seva llista una cara gens desconeguda a la ciutat: l’expresident de l’Hospi, Miguel García, militant del PSC durant molts anys i que proclama un discurs basat en el “canvi” i la “regeneració” a l’Ajuntament. Però el cas més clar d’èxode socialista –de vots i membres– és el de José Conde, exregidor del PSC que ara encapçala la llista d’UPyD.

Una altra de les formacions amb possibilitats reals d’entrar al consistori és ERC, que presenta una llista encapçalada per Toni Garcia –antic membre d’Els Verds– i que incorpora candidats independents i membres de Socialisme, Catalunya i Llibertat.

Per la seva banda, PxC aspira a mantenir els seus dos regidors que té actualment al Ple, un dels quals, Alberto Sánchez, no forma part enguany de les llistes de la formació.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram