PSC escola joaquim ruyra electoral

Entrada a l’escola Joaquim Ruyra. Foto: Arxiu

Que el nord de la ciutat és un graner de vots socialistes és un fet que no sorprèn ningú. Ara bé, si ampliem el focus i ens fixem en cada col·legi electoral, podrem comprovar que el que hi havia el 12M a l’escola Joaquim Ruyra, al barri de les Planes, va ser on més suport va rebre el PSC de tot Catalunya, en concret un 54,16%. En aquest punt de votació el PSC va quedar per sobre de PP, segon, i Vox, tercer a només un vot dels populars.

En el global de les Planes el PSC va assolir també una victòria solvent, però amb menys suports: del 49%, mentre que a tot el Districte, que inclou el barri de la Florida, el suport al PSC també va ser d’un 49%. Aquesta, de fet, és una dinàmica que es repeteix elecció rere elecció en aquesta zona, un barri castigat per les desigualtats amb una forta “tradició històrica d’esquerres”, recorda la periodista i activista Montse Santolino. Hi coincideix Pedro Luna, membre de l’associació de veïns que destaca que el nord de l’Hospitalet ha estat sempre un calador de vots socialistes. “És una qüestio sociològica i associat, en part, a la immigració dels anys 60”, argumenta Luna, que parla de “vot estructural” del PSC al barri.

Per altra banda, tant Luna com Santolino recorden que les eleccions del 12M van tenir un fort component nacional. “La idea de posar fi a l’hegemonia independentista hi ha pesat molt”, afirma Santolino, que col·loca aquesta qüestió per davant d’altres com la inversió de l’Ajuntament socialista a zones com els Blocs Florida. Luna, al seu torn, argumenta que el ‘procés’ ha “bipolaritzat” el vot entre els independentistes i els que no ho són, i com que la Florida i les Planes no són barris sobiranistes, l’opció socialista ha estat la favorita dels electors. Ara bé, Santolino posa de manifest que l’autèntica guanyadora de les eleccions del 12M va ser l’abstenció. “Les xifres d’abstencionistes no són les mateixes a tots els districtes de la ciutat, i en el cas de les Planes i la Florida és un dels més pobres”, destaca Santolino.

Els dos entrevistats coincideixen a recordar que, a hores d’ara, hi ha una part important del veïnat que no pot votar. Es tracta de migrants que potser fa molts anys que viuen al barri, però que no poden decidir perquè no tenen la nacionalitat. “Això provoca que els resultats només representin a una part del barri”, lamenta Luna. Santolino va més enllà i considera que si els migrants poguessin votar, “els resultats no serien els mateixos”. “És la principal via d’integració dels migrants i ni tan sols els estem donant aques dret”, apunta Luna.

Pel que fa als bons resultats de PP i Vox al barri, Santolino ho relaciona amb el rebuig a la immigració i la preocupació per la inseguretat i l’incivisme. Sobre això, Santolino diu que la població migrant del barri “és conscient del què suposa Vox”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram