Salut ha obert un expedient informatiu sobre el cas. Foto: Arxiu

El Departament de Salut de la Generalitat va obrir fa uns dies un expedient informatiu per la mort d’un pacient mentre el traslladaven a l’Hospital de Bellvitge després d’haver estat atès d’un infart a l’Hospital Joan XXIII de Tarragona el passat dia de Nadal. L’home va ingressar al centre tarragoní al voltant de les 7 de la tarda i, després d’atendre’l, els metges van decidir evacuar-lo a Bellvitge perquè el servei d’hemodinàmica de Joan XXIII ja havia tancat. L’horari d’aquesta unitat ja havia estat el centre de diverses queixes per part de polítics i sindicats, que demanen que passi a funcionar les 24 hores del dia.

L’home va ser traslladat en aplicació del Codi Infart, que s’articula en deu centres hospitalaris amb capacitat per realitzar l’angioplàstia primària –el procediment terapèutic que cal fer per desobstruir l’artèria a aquells pacients que han patit un infart de miocardi–. 

La família de l’home ja ha anunciat que estudia prendre mesures legals contra Salut per aclarir els fets. Per la seva banda, Salut avaluarà les diferents Unitats d’Hemodinàmica i es plantejarà la necessitat de reordenar l’oferta horària.

A Catalunya, només sis dels deu hospitals funcionen tot el dia els 365 dies de l’any per oferir l’angioplàstia primària a la Regió Sanitària de Barcelona i a la resta de regions durant les nits. Aquests sis centres sanitaris són Bellvitge, Vall d’Hebron, l’Hospital Clínic, el Germans Trias i Pujol, l’Hospital del Mar i Hospital de Sant Pau.

UN ALTRE CAS POLÈMIC
El mes de novembre passat una noia de 26 anys i veïna del Prat va morir després d’arribar tard a urgències de Bellvitge. Segons la Federació d’Associacions de Veïns, la senyalització del nou edifici d’urgències és “deficient”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram