Ros Marbà

Ros Marbà rep el reconeixement de l’alcaldessa Núria Marín. Foto: Ajuntament

La Diada d’enguany ha estat molt especial a l’Hospitalet. I és que se celebraven els 30 anys de la proclamació d’Els Segadors com a himne oficial de Catalunya. I tot i que es tracta d’una tonada molt més antiga -la melodia del qual data del segle XVI-, va ser un compositor hospitalenc, Antoni Ros Marbà, l’encarregat de crear la darrera versió de l’himne, que va lliurar a l’aleshores president de la Generalitat Pasqual Maragall el 2005 per a la seva estrena l’11 de setembre d’aquell any.

Ahir a la rambla Marina Ros Marbà va rebre l’escalf i el reconeixement de la seva ciutat per aquesta i per tantes altres fites en l’àmbit de la música. No debades, Ros Marbà, que és fill predilecte de l’Hospitalet, és considerat com un dels directors d’orquestra més important dels últims temps, fet que corrobora una trajectòria professional envejable.

Una trajectòria d’èxit

Durant l’acte d’ahir davant del monument a Rafael Casanova, Ros Marbà es va mostrar molt emocionat de poder celebrar el 30è aniversari de l’oficialitat d’Els Segadors a la seva ciutat, l’Hospitalet. Nascut l’any 1937, amb només 29 anys va aconseguir la plaça de director de l’Orquestra Simfònica de Radiotelevisió Espanyola, que va guanyar per concurs. Un any més tard, el 1967, va ser nomenat director de l’Orquestra Ciutat de Barcelona, mentre que el 1978 va ser escollit per dirigir també l’Orquestra Nacional d’Espanya, càrrec que va ocupar fins al 1981.

La seva trajectòria també s’ha desenvolupat en paral·lel a l’estranger. Sense anar més lluny, entre el 1979 i el 1986 va ser director de l’Orquestra de Cambra dels Països Baixos. El 1978, de fet, va ser convidat pel cèlebre Herbert von Karajan per dirigir la Filharmònica de Berlín.

Compromís amb la cultura catalana

Entre les seves composicions més emblemàtiques destaca la cantata Tirant lo Blanch, en honor a l’obra magna de Joanot Martorell, un dels màxims exponents de la literatura cavalleresca en llengua catalana. Però Ros Marbà també és conegut per ser l’autor del ballet La Rambla i de La rondalla de la cobra, un conte amb text de Jaume Picas. A més, ha compost sardanes, com ara Homenatge Olímpic, del 1992, en honor als Jocs Olímpics de Barcelona d’aquell any. De fet, el 1999 va ser elegit president de la Fundació Universal de la Sardana.

A més, ha col·laborat amb cantants de la talla de Maria del Mar Bonet i Joan Manuel Serrat, així com amb Raimon.

Per tot plegat, el 1988 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, mentre que un any més tard el ministeri de Cultura li va concedir el Premi Nacional de Música.

La seva versió dels Segadors

Tal com va expressar el mateix compositor el 2005, la seva versió de l’himne oficial de Catalunya respecta “nota per nota” la melodia de la peça i “l’acosta al to reivindicatiu de la lletra”. La seva voluntat, segons va explicar a la premsa fa 17 anys, era apropar-se a l’esperit de la històrica direcció d’Oriol Martorell del cant en la famosa Diada de Sant Boi del 1976.

L’homenatge a Ros Marbà d’ahir a la Rambla va ser l’acte central d’una celebració de la Diada marcada pel minut de silenci per les víctimes del terratrèmol del Marroc i per la mort d’una cooperant catalana a la guerra d’Ucraïna. Per altra banda, més de 200 entitats van dipositar la seva ofrena floral al monument de Casanova.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram