Foto: Arxiu

Els nous temps exigeixen tenir una mirada àmplia i transversal de la realitat econòmica. Això ha fet que des de l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB s’aposti clarament per fomentar l’economia cooperativa, social i solidària amb un programa específic que té una línia de finançament i subvenció per a nous projectes locals.

Aquesta economia està vertebrada en tres grans eixos: gestió democràtica i participativa; posar l’economia al servei de les persones i gestionar els recursos equitativament i de manera sostenible.

En aquesta línia, l’Agència de Desenvolupament Econòmic de l’AMB busca potenciar aquest tipus d’economia com a eina de desenvolupament local i de cohesió social de la societat metropolitana. Dit d’una altra manera, fomentar la innovació social i el desenvolupament d’activitats econòmiques amb perspectiva social i comunitària i que generin llocs de treball, fonamentalment de caràcter estable, i que desenvolupin models de negoci orientats a la satisfacció de les necessitats socials del mateix territori. En aquesta línia, es posa el focus en atendre les diverses necessitats socials del territori, que inclouen les persones en risc d’exclusió social, les persones discapacitades, les necessitats educatives i culturals, l’alimentació o la cura de les persones, entre d’altres.

Tot plegat es fa amb la vista posada en augmentar l’autoorganització de la societat civil per enfortir els vincles comunitaris del territori i, al mateix temps, augmentar considerablement el paper i el pes de l’economia cooperativa, social i solidària en les dinàmiques econòmiques com una de les respostes als nous desafiaments en la creació d’ocupació i riquesa. Uns nous desafiaments com ara la transició verda, l’empoderament de la dona en les organitzacions o fer visible la importància de les cures.

Els beneficiaris d’aquestes ajudes són entre altres, associacions i fundacions, cooperatives, societats laborals, mutualitats, empreses d’inserció, centres especials de treball o persones físiques o jurídiques en procés de constitució d’una cooperativa.

L’AMB potencia aquest tipus d’economia com a eina de desenvolupament local i de cohesió social

PRESSUPOST DE 100.000 EUROS
Els projectes subvencionats, tant a l’edició de l’any 2019 com a la del 2020, van ser un total de 18 en cada cas. Els projectes, pel que fa al 2019, tenien relació amb els sectors de la producció i distribució agroalimentària, el suport i l’assistència a col·lectius de risc, l’educació, les indústries creatives i l’economia verda i circular. La mitjana de les subvencions va ser de 6.000 euros per projecte. En el cas del 2020, els 18 projectes també van rebre una subvenció mitjana similar, i la seva temàtica es va centrar, principalment, en els àmbits de les persones en risc d’exclusió social, producció i distribució agroecològica, serveis ambientals, mediació, cura de gent gran, serveis comunitaris i educació. Parlant de casos concrets que van rebre ajudes econòmiques, es pot citar la gestió de residus, la producció de pa ecològic o la formació en els tallers de mecànica i tapisseria.

Pel que fa a la nova convocatòria d’aquest 2021, que es va obrir el passat mes de maig, el pressupost és de 100.000 euros i l’import dels ajuts pot cobrir el 80% del cost de les despeses subvencionables, fins a un màxim de 6.000 euros. Un dels principals criteris de valoració serà que els projectes formin part dels àmbits de la cohesió social, la transició verda o la digitalització. Un altre element que cal destacar és l’aposta d’aquesta convocatòria per mitigar els efectes de la pandèmia del coronavirus. S’han adaptat les bases per incloure activitats pal·liatives i cobrir despeses sanitàries. És per aquest motiu que es valoraran molt aquelles activitats que ajudin a revertir aquesta crisi.

“REEQUILIBRI TERRITORIAL”
Aquesta aposta decidida de l’AMB, destaca la vicepresidenta de Desenvolupament Social i Econòmic de l’entitat metropolitana, Montserrat Ballarín, serveix per “impulsar unes pràctiques econòmiques de base solidària que contribueixen a reforçar la societat metropolitana i a igualar el suport públic de què disposen aquests projectes en els diferents municipis metropolitans”.

Al mateix temps, Ballarín remarca que aquesta iniciativa, a banda de ser una política de desenvolupament socioeconòmic, també té molta importància perquè és “una acció de reequilibri territorial”. Tot plegat en un context on, per culpa de la crisi causada per la pandèmia, l’economia social i solidària paral·lelament ha passat a formar part de les estratègies que l’AMB impulsa per tal de fer front a la necessària reactivació econòmica i a la protecció social de tot el territori metropolità.

Contingut patrocinat per l’AMB.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram