Un dels edificis protegits, l’antiga fàbrica tèxtil de Can Trinxet, ha patit diversos desperfectes com l’ensorrament d’algun sostre. Foto: Línia L’H

Esquerra Republicana denuncia que el patrimoni arquitectònic i històric de l’Hospitalet està totalment desprotegit i viu una situació “alarmant”. Els republicans recorden que l’actual Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic (PEPPA) està pendent de revisar des de fa una dècada i que, tot i l’any passat es van convocar algunes sessions per elaborar-ne un de nou, les eleccions municipals van frenar el procés i assenyalen a la manca d’interès del govern de Núria Marín per aquest tema per no haver convocat noves reunions després de més d’un any del nou mandat.

La regidora d’ERC, Lluïsa Carmona, també ha volgut deixar clar que “l’actual PEPPA no ha aconseguit el seu propòsit”, perquè hi ha edificis i elements arquitectònics que hi apareixen i que, en canvi, el seu procés de degradació durant els últims anys s’ha accelerat. Els republicans posen d’exemple la masia de la Remunta, el carrer d’en Xipreret o Can Rigalt, entre d’altres.

Per això, el grup municipal d’Esquerra presenta una moció al Ple que se celebra aquesta tarda per reclamar que l’Ajuntament impulsi un nou Pla de protecció del patrimoni. La voluntat del grup republicà és que el nou document “reconegui i reculli la riquesa de la nostra història com a ciutat”, tal com expressa el líder del grup, Antoni Garcia. Per això, a banda dels edificis que ja hi ha inclosos a l’antic PEPPA, Garcia explica que demanaran que s’afegeixin “altres elements històrics, culturals i naturals que ja han estat proposats al mapa del Patrimoni Cultural realitzat per la Diputació”.

ESCOLTAR LA CIUTADANIA
A banda del nou Pla, la moció que Esquerra presentarà al Ple també proposa la creació d’un Consell de Patrimoni on puguin estar representades les diferents entitats i plataformes que lluiten per evitar la destrucció del patrimoni arquitectònic i històric de la ciutat, com per exemple Defensem el Castell de Bellvís, Stop Massificació Cosme Toda, Perseu o el Grup de Patrimoni de l’Hospitalet.

Amb aquesta petició, el portaveu dels republicans i cap de l’oposició, Antoni Garcia, demana a l’alcaldessa Núria Marín que “escolti als veïns i veïnes, als grups i a les entitats que estan defensant a peu de carrer” el patrimoni de la ciutat. A més, també demanen que es publiqui un calendari amb les obres d’intervenció i rehabilitació dels diferents elements protegits que presenten un major risc de degradació i, fins i tot, d’ensorrament.