El rei Felip VI i el rei emèrit, Joan Carles I, a la Zarzuela. Foto: ACN

Esquerra Republicana portarà una moció al Ple d’aquest mes de setembre per reclamar al govern de Núria Marín que retiri la medalla d’or de la ciutat al rei emèrit, Joan Carles de Borbó. El text, que es debatrà el 23 de setembre, també exigirà el canvi de nom de l’avinguda Joan Carles I, ubicada a la zona de la Fira.

El portaveu dels republicans, Antoni Garcia, assegura que la ciutat “no pot seguir honorant un delinqüent, representant d’una institució monàrquica que ha protagonitzat nombrosos escàndols” i remarca que “és una vergonya que tingui la medalla”, un dels honors més importants de la ciutat.

Garcia ha explicat a Línia L’H que la moció inclourà un punt on es criticarà l’actitud del govern de l’Estat, a qui considera que “ha deixat fugir el monarca” i que “s’ha negat a crear una comissió d’investigació” al Congrés dels Diputats.

Tot i aquest punt, el cap de l’oposició espera que els comuns votin a favor de la moció. Per tenir més suports, Garcia també apel·la al “republicanisme socialista”, sobretot en referència als regidors de les Joventuts Socialistes, de qui diu que han tingut una “actitud molt crítica amb la monarquia”.

ELS PRIMERS
El rei Joan Carles I i la reina Sofía van ser els primers a rebre la Medalla d’Honor de l’Hospitalet. El Ple va votar a favor d’atorgar la insígnia d’or als monarques el novembre del 1996 i l’acte d’entrega es va fer el 17 de juny del 1997 al Palau de la Zarzuela, on van ser convidats tots els regidors de l’Ajuntament.

Tal com va explicar l’alcalde Celestino Corbacho, els reis van rebre aquest honor per la seva “vinculació amb l’Hospitalet” després d’haver-hi estat dues vegades, el 1970 com a prínceps per inaugurar la residència de l’Hospital de Bellvitge i el 1995 per inaugurar el recinte de la Fira.

Ara, els republicans creuen que els esdeveniments confirmen les seves denúncies sobre la corrupció de la corona. Per això, com ja van fer durant l’anterior mandat i anys enrere amb una recollida de firmes, reclamen la retirada d’aquests honors al rei emèrit.