Sonia Esplugas rep Línia L’H en plena polèmica per la nova campanya dels populars riberencs sobre pisos pastera, kebabs i seguretat, on s’assegura que la “recepta” d’Albiol de “mà dura” a Badalona “funciona”. Sobre les eleccions del maig, Esplugas es marca l’alcaldia com a objectiu de la seva formació.

Després d’una dècada, el PP de l’Hospitalet ha canviat de candidat a l’alcaldia. Sent pressió en aquesta nova etapa?
Afronto la candidatura com un repte perquè considero que queda molta feina per millorar l’Hospitalet. Per a mi és un honor i ho afronto amb valentia i parlant clar.

Vostè ha manifestat que el PP de L’H aspira a l’alcaldia. Creu possible canviar la dinàmica electoral a la ciutat?
El nostre objectiu és arribar a l’alcaldia i desenvolupar el nostre programa. Lluitarem fins a l’últim dia per intentar fer arribar el nostre missatge a la ciutadania.

Pactaria amb alguna altra formació per arribar a governar?
No. No ens plantegem d’entrada cap pacte. Sortirem a guanyar el partit, no a buscar coalicions amb ningú. Podem assolir perfectament el govern de la ciutat. L’endemà dels comicis, però, la força majoritària haurà d’entendre’s amb les altres forces a l’Ajuntament.

És possible que la representació al Ple quedi fragmentada després de les municipals. Creu que això és beneficiós per a la ciutat?
Ho considero positiu perquè és el que decideix la ciutadania. En aquestes eleccions municipals el ventall de partits és molt ample, sobretot per l’esquerra, com Ciutadans (C’s) o Canviem.

Ciutadans, d’esquerres?
C’s és un partit que es mimetitza amb el territori, i a L’H és evident que el seu cap de llista era militant del PSC. Per tant, les polítiques que implementarà són totalment d’esquerres. Ho porta a l’ADN.

Tem que C’s els pugui treure vots?
No. Tenim aspectes en comú, com ara la defensa de la unitat d’Espanya, però ells tenen altres visions que no compartim.

La seva última campanya sobre els ‘kebab’ o els pisos pastera ha causat polèmica. Són més importants per al PP els ‘pita’ i els ‘xauarmes’ que no pas altres qüestions?
Hem fet reunions amb els veïns de la ciutat que ens han fet arribar les seves queixes i nosaltres ho hem convertit en propostes.

En aquest sentit, proposen exigir cinc anys d’empadronament per accedir a ajuts…
No traurem les ajudes bàsiques, sinó les complementàries. Tot i així, tampoc les negarem: només caldrà que els que vénen s’esperin 5 anys per rebre-les. De tota manera, aquesta mesura serveix tant per a una persona que acaba d’arribar d’un altre país com per a una altra que provingui de qualsevol altre municipi de Catalunya.

També volen impedir la “proliferació” de kebabs i locutoris…
És que això provoca la creació de guetos, que al seu torn genera problemes de convivència. Volem fer una ordenança per limitar i espaiar aquest tipus d’establiments, perquè si no es crea la sensació de gueto comercial. Tanmateix, no tancarem els que ja hi ha, perquè són legals. Amb aquesta mesura volem integrar aquestes persones.

Creu que aquesta “recepta” badalonina funcionarà a L’H?
Sí. Badalona i l’Hospitalet tenen les seves diferències, però territorialment tenen moltes similituds. I la realitat ha donat la raó a l’alcalde Albiol i a la seva fórmula.

L’alcaldessa Marín assegura que en els últims 4 anys l’Ajuntament ha estat “gairebé l’única administració” que ha estat al costat de les famílies amb dificultats. Quin balanç fa vostè de la legislatura?
Tenim un govern exhaurit, cansat i sense idees noves que ha intentat estirar al màxim possible l’obra faraònica de la plaça Europa i s’ha oblidat dels barris de la part nord. És clar que s’ha de donar impuls a la plaça Europa, però sense deixar de banda els barris de la ciutat que necessiten resoldre els seus problemes.

Quina seria la seva primera decisió si guanyés les eleccions del mes de maig?
Fer una auditoria per saber la situació econòmica de la ciutat i, a partir d’aquí, fer un replantejament de les polítiques de l’Ajuntament. A més, volem rebaixar les despeses en temes de protocol i també abaixar-nos el sou a tot l’equip de govern.

Una de les qüestions latents és la situació dels mitjans de comunicació públics.
Una ciutat com L’H hauria de tenir uns mitjans públics plurals perquè els ciutadans poguessin saber tot el que passa. Un dels símptomes de la mala gestió del govern municipal és aquesta qüestió.

Quina és la seva proposta al respecte?
Apostem per reobrir Ràdio l’Hospitalet de manera immediata, que ha servit de planter de grans professionals. Volem uns mitjans de comunicació públics plurals, on hi hagi, per exemple, debats sobre l’estat de la ciutat on l’oposició pugui dir la seva. Cal també fer més plural el Diari de l’Hospitalet, que s’ha convertit en el pamflet del PSC on es vol vendre les seves fites i meravelles.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram