Protestes al Ple contra el pacte de govern de PSC i els exregidors de Guanyem. Foto: Twitter (@Bellvitgejose1)

La política riberenca està més oberta que mai. Així ha tornat a quedar palés en les últimes dues setmanes, durant les quals el panorama municipal ha fet un pronunciat gir, primer amb la dissolució del grup municipal de Guanyem i després amb el posterior “pacte de bon govern” entre els seus dos exregidors–Rafa Jiménez i Cristina Santón– i el PSC.

Les dues parts van presentar aquest acord com “un missatge clar d’estabilitat” que “prioritza les polítiques socials, l’educació i l’impuls econòmic”, entre altres qüestions. Dies després es van conèixer les noves atribucions al govern municipal de Jiménez i Santón, per als quals s’han creat dues regidories adjuntes: per una banda Jiménez durà a terme accions de suport en la gestió a l’Àrea d’Urbanisme, mentre que Santón s’encarregarà de tasques relacionades amb sanitat i salubritat pública a l’Àrea de Benestar.

TRANSFUGUISME?
L’onada de crítiques als dos regidors i les acusacions de “trànsfugues” i d’haver “traït” els seus votants va arribar al seu punt àlgid dimarts passat en una de les sessions plenàries més tenses que es recorden. Allà es va aprovar una moció presentada per Ciutadans –amb els vots de tota l’oposició– contra el transfuguisme, demanant “la renúncia de l’acta de regidor” de Jiménez i Santón i instant el PSC a deixar “sense efecte el pacte de govern”.

Tanmateix, el mateix Jiménez assegura a Línia l’H que en cap cas són uns trànsfugues. “S’està fent un ús interessat del terme”, afirma, recordant que ells no van abandonar cap partit, sinó que els van fer fora. A més, Jiménez denuncia una campanya molt agressiva contra ell i Santón i titlla “d’irresponsabilitat política” les crítiques que han rebut per part d’algunes formacions.

Tot i haver signat un acord amb el PSC, l’exregidor de Guanyem diu que tindran “llibertat de vot” en cas de no estar d’acord amb la postura dels socialistes en segons quines qüestions.

TRAICIÓ?
Un dels retrets que més van repetir-se a la sala de Plens –i que van ocasionar crides a l’ordre per part de l’alcaldessa– va ser el de “traïdors” a les gairebé 7.000 persones que els van votar. “Seguim sent els mateixos”, afirma Jiménez, que destaca que ara podran desenvolupar el seu projecte “d’una manera més formal”.

De qualsevol manera, i deixant de banda les picabaralles, el cert és que Marín ha fet un pas important per assegurar-se una legislatura més plàcida. Malgrat que no arriba a la majoria absoluta –ara té 13 regidors, tot i la “llibertat de vot” que preconitza Jiménez–, està a només un regidor d’aconseguir-la. L’abstenció d’un membre del Ple i el vot de qualitat de l’alcaldessa pot fer la resta.

Nova executiva d’ERC després de la dimissió de l’anterior

L’altre punt calent de la política de la ciutat durant aquest novembre l’ha protagonitzat Esquerra. Dimecres passat el partit va escollir una nova executiva local en una assemblea extraordinària, després de la dimissió en bloc de l’anterior per desavinences amb els dos regidors de la formació al Ple.

La nova presidenta és Sílvia Cassola, justament la candidata que va perdre les eleccions el passat mes de juliol davant l’equip encapçalat per Anna Bachs. L’executiva de Bachs va decidir dimitir a principis de novembre perquè, segons van denunciar, “els regidors van començar a actuar pel seu compte”.

Després que la cúpula nacional del partit urgís l’agrupació riberenca a solucionar la situació, ara s’ha escollit una nova direcció del partit que ja ha manifestat la voluntat de “treballar de forma coordinada amb el grup municipal” perquè ERC “sigui el partit referència de l’independentisme a l’Hospitalet”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram