Berdache

Eyibra & Oldo Erréve. Foto: La Costa

Del 25 al 28 de juliol, l’Hospitalet acull el festival Berdache, que enguany celebra la seva quarta edició per tornar a reflexionar sobre la identitat de gènere a través de les arts visuals i escèniques. En aquesta edició el festival posa èmfasi en les muxes, una identitat de gènere que consideraven els zapoteques de l’istme d’Oaxaca, a Mèxic.

Aquest terme feia referència a homes que assumien rols femenins a la societat, i aquella societat prehispànica els considerava un tercer gènere diferent. En aquest sentit, hi ha artistes que han recuperat aquella identitat que participen en aquesta edició del festival. Estan agrupats al voltant de l’anomenat Muxx Project, un col·lectiu de quatre artistes -Lukas Avendaño, Eyibra, Oswaldo Erreve i Nnux- que exploren el gènere no binari a través de la lent d’aquesta figura.

Un espai de reflexió

Per tot plegat, el festival s’ha convertit els últims anys en un espai de debat i reflexió sobre el gènere, amb l’objectiu, destaquen els organitzadors, “d’enderrocar prejudicis i encunyar nous conceptes”. Amb el seu enfocament en les realitats “no normatives”, el certamen dona visibilitat a artistes referents en la recerca i desenvolupament d’obres vinculades al gènere.

En altres, també hi participarà Manel de Aguas, amb un espectacle de poesia musical el 26 de juliol a les set de la tarda a El Pumarejo que explora l’enteniment de la identitat fora del constructe humà, i ho fa mitjançant un viatge pels diferents climes del planeta a temps real. La DJ Chica Acosta, per la seva banda, actuarà el divendres 28 a partir de les cinc de la tarda a la Tecla Sala, mentre que en paral·lel, a la mateixa ubicació el mateix dia, se celebrarà una taula rodona sobre la construcció del jo i l’experiència humana a l’art.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram