El Camí de la Fonteta va néixer a inicis del segle XX. Foto: Línia l’Hospitalet

Un nucli de casetes centenàries al bell mig del pulmó verd de la ciutat. Dos carrers –un d’ells serpentejant i de sentit mar-muntanya i un altre que el talla perpendicularment i que connecta amb el sector Sanfeliu– que apleguen prop de 20 cases construïdes entre els anys 1914 i 1940, aproximadament. El Camí de la Fonteta, un racó poc conegut de l’Hospitalet i amagat al parc de Can Buxeres, serà història a partir del pròxim 15 de desembre, quan comencin les obres de la darrera fase de l’ARE (Àrea Residencial Estratègica) de la Remunta, que contempla ampliar el parc, entre altres actuacions.

Abans d’aquesta data, els veïns d’aquest minúscul barri hauran d’abandonar les seves cases per marxar a un pis de protecció oficial que han rebut a canvi dels seus terrenys. Tots excepte tres, que s’han negat a marxar i podran viure a la zona de manera vitalícia. Tot i així, els veïns del Camí de la Fonteta puntualitzen a Línia l’Hospitalet que els propietaris d’aquestes tres parcel·les “no tenen dret a deixar-la en herència”, ja que ni el terreny ni la casa és de la seva propietat, i que un cop morin “serà el consistori qui decideixi què fer”, una informació que l’Ajuntament ha confirmat a aquesta publicació. A canvi, aquests veïns han rebut un solar a la Remunta, destinat únicament, però, a habitatges plurifamiliars.

La polèmica per l’expropiació dels veïns de la Fonteta ve de lluny. Aquest nucli de cases va néixer a principis del segle passat d’acord amb la legalitat vigent. Però l’any 1976 la Comissió Provincial d’Urbanisme va redactar un Pla General Metropolità (PGM) on es va canviar la qualificació d’aquests terrenys a zona verda, tot i que acceptava que els habitatges s’integressin en el parc.

FORA D’ORDENAMENT
El Ple de juliol de 2008 va tornar a treure el tema, ja que va ser quan es va aprovar una modificació del PGM del 1976 per obtenir sòl per fer realitat l’ARE de la Remunta –que també preveu edificar 700 pisos a la zona–, on es va incloure el Camí de la Fonteta. Amb aquesta decisió els veïns havien de ser desallotjats i les seves cases enderrocades. Els afectats recorden que ningú els va comunicar una decisió que van conèixer, diuen, a través de CiU.

Segons afirmen els veïns, “la superfície de les cases del Camí de la Fonteta no és necessària per fer els pisos de la Remunta”, una afirmació “feta per 2 arquitectes diferents consultats”, asseguren. A més, critiquen la postura del consistori en tota aquesta temàtica: “per a l’Ajuntament el Camí no existeix, ens sentim abandonats”, declaren les fonts consultades, que també es queixen que “tot i que paguem com la resta, no tenim els mateixos serveis, ja que de vegades tarden dos mesos a venir a escombrar els nostres carrers”.

A partir d’aquí van tenir lloc diverses manifestacions a la ciutat en defensa del nucli centenari. Fins i tot, entitats de recerca històrica com el Centre d’Estudis de l’Hospitalet (CEL’H) van mostrar-se contràries a l’eliminació d’aquest indret. En un comunicat emès ara fa uns anys, el CEL’H va indicar que el “Camí de la Fonteta és un conjunt de paisatge urbà que cal conservar, integrar i mostrar a la resta de la ciutat, que durant dècades l’ha ignorat, i, en cap cas, enderrocar”. Però després d’anys de negociacions, la gran majoria dels veïns de la Fonteta abandonaran una petita part de la història local.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram