Artur Mas, en l’acte central de JxS a la Farga. Foto: JxS

La segona ciutat de Catalunya està tenint el paper que li correspon durant aquesta campanya electoral. Primer de tot, pel seu pes poblacional i, per altra banda, pel que representa: un dels feus del socialisme català amb un electorat de vot tradicionalment no nacionalista però que sembla estar mutant en els últims anys. I és que ERC va aconseguir el maig tornar al consistori amb dos regidors i fins i tot la CUP va fer-s’hi un lloc amb un representant, un fet realment històric que deixava un plenari riberenc, per primer cop en la seva història, amb la presència de tres formacions que advoquen per la independència.

Un dels símptomes que indiquen que alguna cosa està canviant a la ciutat és la gran acollida de l’acte central de la candidatura de Junts pel Sí (JxS) de dissabte passat a la Farga, on més de 9.000 persones van rebre els sis primers candidats de la formació.

Un míting en el qual Artur Mas va ser l’autèntic protagonista, després d’haver estat en un segon terme durant la primera setmana de campanya. “Que les vostres decisions responguin a les vostres esperances i no pas a les vostres pors”, va sentenciar Mas tot recordant Mandela, en un discurs carregat d’emoció on no va estar-se de respondre al desafiament dels bancs de marxar en cas que Catalunya esdevingui sobirana. “No marxaran perquè Catalunya representa el 20% del mercat espanyol”, va dir. Per acabar, Mas va apujar el to i va invocar al “combat i a la revolta” contra l’Estat, “tal com ja va passar el 9N”.

A diferència d’altres actes de JxS a l’Hospitalet i a ciutats properes i amb dinàmiques similars, com ara Cornellà, el Prat o Esplugues, per citar-ne algunes, on el pragmatisme econòmic va eclipsar tics identitaris i patriòtics, aquest acte sí que va apel·lar a les emocions i als sentiments.

ORÍGENS I SENTIMENTS
La importància de la ciutat en la campanya no només s’ha fet palesa amb la visita dels líders, sinó per les contínues mencions que d’ella en fan. Destaquen les declaracions de Pablo Iglesias fent una crida al vot a aquells que “no s’avergonyeixen” de tenir orígens extremenys o andalusos, replicades per David Fernández en un acte de la CUP al parc de Lluís Companys: “No hi ha cap fractura d’origen i cognom”, va remarcar Fernández.
El mateix Iglesias va visitar ahir l’escola Paco Candel amb el cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, on va reiterar que Podemos “acceptarà” el dret a decidir dels catalans. Aquest divendres el líder lila tornarà a l’Hospitalet per participar en l’acte de tancament de campanya de la candidatura d’esquerres.

Per altra banda, apel·lar als orígens i als sentiments ha estat una tònica per part de les formacions més aferrissadament contràries al procés. Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, va assegurar que ningú els farà “escollir entre ser catalans o espanyols”, en un míting que va tenir lloc també a la Farga dies abans de l’acte central de JxS. Arrimadas va estar acompanyada pel dirigent andalús del partit, Juan Marín; el cap de files local de la formació taronja, Miguel García; i el líder del partit, Albert Rivera, el qual va demanar canviar el vot “de vermell a taronja” al cinturó roig.

Més enllà, però, va anar el candidat del PP, Garcia Albiol, en una trobada a la Fira Granvia, on va acusar Artur Mas de tractar la gent d’aquest cinturó de “catalans de segona”. “L’Hospitalet i Badalona són d’aquelles ciutats que Mas i la seva candidatura voldrien convertir en invisibles”, va afirmar Albiol, que va subratllar que “passi el que passi el 27S”, tot dependrà en gran mesura d’aquesta “Catalunya invisible”.

En un to més suau, però igualment bel·ligerant amb el procés, hi ha el PSC, que s’ha bolcat especialment en l’àrea metropolitana per captar uns vots que en el passat li van donar l’hegemonia en aquest territori. El passat dia 15 el candidat Miquel Iceta, de la mà de l’alcaldessa, Núria Marín, i el líder socialista basc, Patxi López, va tornar a defensar una “Espanya federal” i va alertar que, en cas d’independència, hi ha un risc de desastre de “no te menees canuto”.

Ara per ara, l’Hospitalet espera la visita de l’expresident espanyol, Felipe González, i de l’actual líder del PSOE, Pedro Sánchez, que arribaran demà amb la incògnita de si ajudaran a recollir suports per al PSC o a aconseguir-ne més per a la causa independentista. Diumenge sortirem de dubtes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram