Ernest Lluch

L’Ernest Lluch va celebrar un petit acte d’inauguració. Foto: Ajuntament

Prop de 30.000 alumnes de la ciutat ja han començat un curs marcat per la pujada generalitzada de preus. “Entre llibres, material i roba, porto més de 300 euros gastats. I això sense comptar les llibretes noves”, relata a Línia L’H Elia Rodríguez, una veïna que té una filla que fa Batxillerat en una escola concertada de l’Hospitalet. Per a una altra veïna, Rosa Medrán, la situació empitjora, ja que l’esforç econòmic es multiplica en tenir dos fills, un a Batxillerat i un altre a Primària.

“Ho he trobat tot molt més car”, relata Medrán, que testimonia augments d’entre un euro i euro i mig al material escolar en comparació amb l’any passat. Una despesa que s’encadena amb la dels casals d’estiu, salvavides de les famílies que no han pogut deixar els fills amb ningú durant l’estiu perquè treballen. “Les vacances no són prioritàries, el casal sí”, afirma Medrán.

Amb tot, el Ple del juny va aprovar una moció, a instàncies de Ciutadans, per impulsar bancs de llibres de text gratuïts. “El poder adquisitiu de les famílies s’està veient molt afectat”, va argumentar aleshores el portaveu taronja, Miguel García. Això no ha estat un impediment, però, perquè el departament d’Educació hagi apujat el preu del servei de menjador; en concret, de 6,33 euros a 6,54 per dia i alumne. Els 20 cèntims de més faran que cada mes les famílies hagin de pagar 130 euros pel servei, i els sindicats i associacions de pares i mares ja han posat el crit al cel per demanar a la Generalitat que l’augment no repercuteixi a les famílies.

Situacions com aquesta han posat en alerta organismes com UNICEF, que a principis de mes va exigir la gratuïtat dels llibres escolars, del menjador i del transport, el qual també està afectat per la pujada dels carburants. Amb tot, l’organització avisa que la inflació ha provocat un inici de curs “complicat”, tal com corroboren Rodríguez i Medrán.

Nova vida per a dues escoles

Més enllà de l’encariment dels productes escolars, aquest curs ha arrencat amb dues grans notícies, com són l’estrena del nou edifici de l’escola Ernest Lluch, al passatge Colom, i el naixement de l’Institut Escola Maria Miret, que acull els alumnes de l’antiga Acadèmia Cultura. Es tracta de dues novetats estretament relacionades, ja que els escolars de la nova Maria Miret ocupen els barracots que han deixat lliures els alumnes de l’Ernest Lluch, que el primer dia de classe van celebrar un petit acte d’inauguració del seu nou edifici, al qual va assistir l’alcaldessa, Núria Marín, i el regidor d’Educació, David Quirós.

Per la seva banda, les famílies de l’escola Maria Miret mostren “il·lusió” per la nova etapa. “Ho teníem tot en contra per poder salvar l’escola, però ara estem molt contents”, resumeix la vicepresidenta de l’Associació de Famílies d’Alumnes, Eila Colomer.

Sanfeliu, al peu del canó

Un altre centre de la ciutat que va viure un curs mogut per la pèrdua de dos concerts va ser l’Escola Sanfeliu. Fins al punt que el juny passat la direcció va plantejar-ne el tancament, segons ha reconegut a Línia L’H. Això hagués suposat deixar un nucli de prop de 7.000 habitants amb només una escola, la pública, que no podria fer-se càrrec de tots els infants de la zona.

Per sort, el centre ha continuat obert després de rebre el compromís d’Educació de buscar vies de solució als seus principals problemes.

Altes temperatures

Qui també ha arrencat un curs mogut ha estat l’Escola Prat de la Manta, que denuncia les altes temperatures que s’assoleixen a l’edifici de l’escola durant les hores de classe. Per tot plegat, reclamen a l’Ajuntament i a la Generalitat solucions per evitar que els infants hagin de fer classe a gairebé 40 graus. Per tot plegat, han organitzat una concentració aquest dimecres dia 14, a dos quarts de cinc de la tarda, a la porta del centre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram