pisos buits

L’Hospitalet és zona tensionada del mercat de l’habitatge. Foto: Línia L’H

Segons dades recents de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), incloses en el seu cens de l’habitatge, a l’Hospitalet hi ha 10.710 pisos buits. Són una part dels gairebé quatre milions d’habitatges d’arreu de l’Estat sense ningú vivint-hi a dins que ha comptabilitzat l’organisme, que ha fet servir dades del consum elèctric de les cases durant el 2020, considerant pis buit tot aquell que hagi consumit en un any menys energia de l’equivalent a 15 dies d’un habitatge mitjà del municipi on se situa.

En el cas de la ciutat, l’INE constata 8.195 pisos buits –cosa que situa l’Hospitalet com la quarta ciutat de Catalunya amb un percentatge més alt– i uns altres 2.515 que es poden considerar com a tal, ja que consumeixen anualment el mateix que una nevera. En total són gairebé el 10% dels habitatges de la ciutat. És a dir, que en una ciutat on milers de veïns tenen problemes per accedir a un habitatge digne, una de cada 10 cases està buida.

Per altra banda, i segons va publicar fa un any Districte 7, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya comptabilitzava 934 pisos buits a la ciutat, 364 dels quals eren de la SAREB, l’anomenat banc dolent. En canvi, el gener, segons avançava LH Digital, l’agència en comptava fins a 854, 240 dels quals estarien llestos per entrar a viure-hi.

Dades a la baixa

Des de Videsfront, una ONG que treballa per garantir el dret a l’habitatge, consideren que aquestes xifres de l’INE mostren només una part de la realitat, que podria ser molt pitjor. José Álvarez, un portaveu de la plataforma, avisa que la problemàtica dels pisos buits a l’Hospitalet “podria ser pitjor”.

Ho diu basant-se en unes altres dades disponibles, com ara la d’habitatges sense ningú empadronat, que segons xifres de l’Ajuntament del 2016 superaven els 12.000 al municipi. En aquest sentit, exigeix que siguin els ajuntaments, que coneixen millor la realitat dels municipis, els qui aportin xifres fefaents dels habitatges buits.

Tanmateix, Álvarez assenyala que el mètode dels consums que fa servir l’INE per detectar habitatges buits “és bastant bo”, tot i que advoca per creuar diferents registres i dades per obtenir una xifra més realista.

Per altra banda, i segons dades recents de l’Agència Catalana de l’Habitatge, el preu del lloguer mitjà a l’Hospitalet ha assolit durant el primer trimestre d’enguany 774 euros, el que marca un rècord històric. Els preus mitjans del lloguer no han deixat de pujar des del 2005, quan era de 544 euros.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram