aragonès LH

Aragonès, amb Plaja, durant el programa. Foto: Arnau Carbonell/Gencat

Pregunta al president. Aquest és el nom del nou programa que ha impulsat la Generalitat per apropar la figura del president a la ciutadania. El primer espai, que s’ha emès aquesta tarda a través de les xarxes socials del Govern, s’ha enregistrat a l’Hospitalet, en concret a l’Espai Bital, al Districte Econòmic.

Aquest nou format televisiu permet que una selecció de ciutadans catalans seguin al voltant del president, Pere Aragonès, per fer-li preguntes i reflexions sobre el país i les seves necessitats. En aquesta ocasió hi ha hagut una desena de participants, tots joves, seleccionats per diferents entitats d’arreu del país, com ara el Consell Nacional de la Joventut, Tot Raval, El Diari de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Pimec Joves i el col·lectiu gitano de Catalunya. La conversa ha estat moderada per la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, i ha abordat temes socials com l’educació, les addiccions, la identitat de gènere i les desigualtats.

Un col·lectiu amb “talent”

Aragonès ha reconegut que aquest format li ha permès interaccionar amb un col·lectiu, el jovent, “del qual moltes vegades se’n parla molt”, però del qual “ens en preocupem poc”. El president ha destacat que la generació actual de joves té molt “talent” i que cal fer-los visibles. El cap de l’executiu català també ha respost preguntes sobre la identitat de gènere i la diversitat sexual. En aquest sentit, ha defensat la creació de la conselleria d’Igualtat i Feminismes i ha alertat del perill que suposa l’extensió de discursos reaccionaris a les xarxes socials.

Per altra banda, el president ha lamentat que Catalunya “no ha valorat ni s’ha reconegut prou com un poble divers al llarg de la història”. En aquesta línia, ha subratllat la necessitat d’integració en el cas de la llengua de signes i ha defensat l’increment de recursos per a la salut mental.

aragonès LH 2

Vista general del plató del programa. Foto: Arnau Carbonell/Gencat

Seguint aquest fil, Aragonès ha apostat per la “prevenció” als centres educatius i ambulatoris a l’hora de detectar problemes d’addiccions. En general, el president creu que cal reforçar els centres de salut mental infantil i juvenil.

L’economia i les perspectives de futur

Un altre dels temes que més preocupen el jovent i que ha sortit a col·lació durant la xerrada ha estat el de l’economia i les perspectives de futur dels joves. Aragonès aposta per impulsar les “vocacions” i, també, fer créixer l’oferta de formació professional i graus universitaris en l’àmbit tecnològic.

Amb tot, la idea és que aquest format es repeteixi cada tres mesos a diferents punts del país. Aquest espai sorgeix d’iniciatives similars en l’àmbit europeu, com ara els Burgerdialogue o diàlegs civils, que tenen lloc a Alemanya amb la participació del canceller de torn.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram