Un moment de la primera plantada, a la Rambla Marina. Foto: AVIB

Les formes de protesta, com la moda, són cícliques. I a Bellvitge ho saben. La demanda d’espais verds i oberts va ser un dels pilars de les lluites veïnals del barri i de la ciutat, i ara sembla que hi tornen, tot i que amb uns altres condicionants. I és que en els últims mesos la preocupació per la situació dels arbres i de la vegetació de la ciutat sembla haver augmentat.

Si el juliol un grup de veïns del carrer Rodés denunciaven la “tala indiscriminada d’arbres” durant les obres del parc de la Tortuga, ara el punt calent ha anat a parar a Bellvitge, on el passat 30 d’agost un grup de ciutadans va dur a terme una acció reivindicativa a la Rambla Marina, consistent en la replantació d’arbres a escocells on abans n’hi havia. Paral·lelament, aquestes dues associacions han iniciat la campanya Apadrina un hueco –molt activa a les xarxes socials–, mitjançant la qual conviden els riberencs a replantar espècies vegetals en els escocells que vegin buits.

UNA ACCIÓ COL·LECTIVA
Aquell acte va estar organitzat per l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge (AVIB) i l’Assemblea de Bellvitge per tal de “fer visible al barri que en els últims anys estan desapareixent progressivament els arbres”, expliquen des de l’AVIB, i concreten que només a Bellvitge s’han talat més de mig centenar d’arbres. Una acció que té reminiscències del passat de lluita al barri. “Els veïns ja protestaven així als anys 70”, recorda a Línia l’H Emma Núñez, membre de l’Assemblea de Bellvitge, que també critica la tala de molts arbres “que no s’han replantat”. A més, molts dels escocells buits estan sent coberts amb ciment, “com si allà no hi hagués hagut mai res”, es lamenten des de l’AVIB.

“Hem decidit tapar els escocells a molts barris davant de les queixes dels veïns sobre mobilitat i brutícia”, contraargumenta a Línia l’H el tinent d’alcalde d’Espai Públic, Urbanisme i Sostenibilitat, Pepe Castro, que remarca que “la fina capa de ciment” que s’hi ha aplicat es pot treure “sense conseqüències” per als arbres un cop es replantin. En aquest sentit, Castro ha assegurat que de cara al novembre es plantaran 20 magnòlies –i no plàtans– a la Rambla Marina “i molts més a la resta de la ciutat”. Sobre els arbres talats en aquesta zona, Castro assegura que es va fer perquè “els de la vorera del mig no creixien bé a causa de l’ombra que fan els de les voreres dels costats”. L’AVIB i l’Assemblea havien planificat una nova acció diumenge passat, però la van cancel·lar a l’espera de possibles replantacions, les quals, segons el consistori, es faran “quan arribi el fred, el novembre”.

MILLORAR LA COMUNICACIÓ
Una de les principals queixes dels veïns és la “manca d’informació per part de l’Ajuntament” en aquesta qüestió. “Arran de la nostra plantada el consistori s’ha començat a moure”, explica Núñez, que lamenta que el govern local actuï “a cop de reivindicació”. “Actuem segons els nostres plans anuals”, contesta Castro, que diu que no es talen arbres “sense que un tècnic ho avali”. De totes maneres, el regidor reconeix que la informació potser no va arribar degudament. “Ho vam consensuar amb l’Associació de Veïns, però potser no era suficient perquè se n’assabentés tothom”, argumenta Castro, que assenyala que “sempre hi ha espai per millorar la comunicació amb la ciutadania”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram