Terreny Cal Trabal

Terrenys agrícoles de Cal Trabal. Foto: Grup Patrimoni LH

L’Ajuntament considera que no cal ampliar la protecció a Cal Trabal, la darrera zona agrícola de la ciutat. I és que a mitjans de juny, la Generalitat va presentar al Prat una proposta per ampliar més del doble l’espai protegit al delta del Llobregat. Ho farà a través de la figura de les Zones Especials de Protecció per a les Aus (ZEPA), un mecanisme que té la finalitat de preservar espècies en risc de desaparició.

La qüestió és que la Generalitat considera els terrenys de Cal Trabal com a susceptibles de protecció i els inclou com a zona ZEPA -per tant, més protegits-, fet que no ha agradat al consistori. Sense anar més lluny, fonts municipals declaren a Línia L’H que la proposta de la Generalitat és “innecessària i fins a un cert punt, també precipitada”.

A ningú se li escapa que els terrenys de Cal Trabal són un espai delicat, ja que han estat a l’epicentre de la política hospitalenca els últims anys per ser l’escenari on es desenvoluparà el Pla Director Urbanístic (PDU) Biopol-Granvia. Salvaguardar aquest últim reducte agrícola ha estat el principal cavall de batalla dels ecologistes, que s’oposen a un pla urbanístic que incrementarà l’edificabilitat al sud de la ciutat.

No afecta el PDU

Preguntades sobre la possibilitat que la protecció de Cal Trabal que proposa la Generalitat afecti el futur desenvolupament del PDU Biopol-Granvia, les mateixes fonts rebutgen que sigui un problema. De fet, expliquen que la nova zona ZEPA s’implantaria allà on el pla urbanístic ja preveu un gran solar lliure, on actualment hi ha els conreus. En aquest sentit, recorden que les noves edificacions es faran sobre terrenys que no han estat inclosos com a zona protegida. Tanmateix, es mostren amatents i avisen que l’Ajuntament estarà pendent que la zona ZEPA sigui “compatible” amb el desenvolupament del clúster biomèdic.

En aquest sentit, recorden que la proposta d’ampliació de les zones ZEPA al delta que ha posat la Generalitat sobre la taula ha generat el rebuig d’empresaris i pagesos. Un posicionament diferent del dels ecologistes i uns altres ajuntaments com el del Prat o fins i tot el de Castelldefels, que defensen la necessitat de preservar espais naturals d’alt interès biològic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram