Sant Josep Cosme Toda

Façana d’un dels edificis de Can Batllori, amb un cartell de la promoció immobiliària. Foto: Línia L’H

“Promoció d’obra nova al barri de Sant Josep, al cor de l’Hospitalet, formada per 62 habitatges de 2, 3 i 4 dormitoris amb terrassa, garatge, traster, piscina comunitària, solàrium i amples zones comunes”. Detall no menor que no s’especifica: els preus de lloguer s’apugen fins als 1.500 i 1.600 euros, tot depenent de si tenen dues o tres habitacions.

No es tracta de cap broma, sinó de la promoció d’habitatge d’una de les immobiliàries que operen a la ciutat. Ciutat amb una renda per càpita mitjana de 14.488 euros, és a dir uns ingressos mensuals d’uns 1.200 euros. Els comptes no surten, miris com t’ho miris. A una família hospitalenca estàndard, formada per tres o quatre membres, li restarien només uns 200 euros per arribar a final de mes, després de descomptar les obligades despeses per pagar les factures d’aigua, llum i gas, el transport i, sobretot, l’alimentació.

“S’han venut el barri”

Aleshores, per a qui són aquests pisos? La resposta és òbvia, especialment per als hospitalencs que viuen al voltant d’aquesta “aberració urbanística”, tal com denuncia una veïna a les xarxes socials. “Es tracta d’una zona residencial pensada per a un sector de població amb un nivell econòmic molt més elevat que el del veïnat actual”, contesta Daniel Rueda, veí del barri i membre de la plataforma Stop Massificació, que afegeix que “s’han venut el barri a les constructores”. És a dir que la clientela potencial no es troba a Sant Josep, ni a l’Hospitalet. Cal trobar-la a l’altra banda de la Riera Blanca i més enllà, o fins i tot entre els passatgers que aterren a l’aeroport del Prat o desembarquen al port de Barcelona.

“L’arribada dels nous habitants, que en la major part són expulsats de Barcelona a causa de la gentrificació, contribueix a reproduir el fenomen a Sant Josep, tot segregant el barri i expulsant a qui no pugui pagar l’increment del cost de la vida”, assenyala Rueda, que va més enllà i fa la seva anàlisi particular dels efectes de la nova bombolla immobiliària, que s’està traduint en milers de nous pisos a preus inassequibles per als residents a l’Hospitalet i altres municipis del sud de l’àrea metropolitana. Cal renovar el parc d’habitatge i donar resposta a la demanda, es justifiquen des del consistori. Arguments que no sedueixen Rueda ni tants d’altres, que cada cop ho tenen més difícil per sobreviure a la cinquena població amb el lloguer més car del país.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram