comerços emblemàtics

El Marcel, davant de la seva botiga, la Llibreria Jordi, mostrant una foto de quan ell era petit i es movia per l’aparador. Foto: Línia L’H

“Vaig anar a comprar agulles per a la màquina de cosir, i m’han dit que tanquen, que hi seran fins al desembre i que estan liquidant el gènere de la botiga. Una pena, perquè és de tota la vida i perquè és del barri”. Aquest és el missatge d’una veïna de Collblanc-la Torrassa en referència a una de les moltes botigues històriques de la ciutat que estan abaixant la persiana o bé corren perill de tancar. De fet, es tracta d’una frase que se sent cada cop més a la ciutat a l’hora de parlar de les botigues històriques, les de tota la vida, les que han donat personalitat als barris.

Ara, l’Ajuntament ha entomat el repte de posar en marxa mesures per salvaguardar l’activitat i, també, el patrimoni material que amaguen aquests establiments. De moment, ho vol fer a través del projecte Comerços emblemàtics de l’Hospitalet, que vol identificar les botigues singulars que formen part del patrimoni local, “amb l’objectiu de promoure-les, fer-les visibles i donar-les-hi reconeixement”, expliquen fonts municipals.

En resum, el consistori vol fer un llistat dels comerços històrics de la ciutat, els quals han de tenir “valor identitari”, és a dir, que la seva activitat o model de comerç estigui vinculat al territori i sigui singular; també han de tenir “valor històric”, el que vol dir que ha de tenir una trajectòria i rellevància històrica durant generacions, i, per acabar, ha d’oferir un “valor patrimonial”, a través dels possibles elements arquitectònics o decoratius que calgui preservar. Per tant, els comerços que encaixin en aquests criteris poden enviar una sol·licitud perquè els considerin emblemàtics. Posteriorment, a la Nit del Comerç del 26 de novembre l’Ajuntament els lliurarà un premi.

Volen mesures “reals”

Aquesta és la iniciativa que ha posat en marxa el consistori, en línies generals, a falta que es desenvolupin –o no– noves accions, com ara la possible inclusió d’aquests comerços singulars al Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic, el famós PEPPA, que està en procés de renovació. Un procés en el qual participa el Grup de Patrimoni, amb qui hem parlat sobre el projecte de comerços emblemàtics. “El concurs pinta bé”, reconeix Cristóbal Ortega, membre de l’agrupació que engloba diverses entitats preocupades pel patrimoni local. Tanmateix, Ortega expressa alguns dubtes. “No tenim clars els efectes positius del premi, més enllà de rebre la placa i fer-se una foto”, reflexiona.

I és que des del Grup de Patrimoni exigeixen que aquesta iniciativa no es quedi aquí, i que es posin en marxa mesures “reals” per salvaguardar aquestes botigues. “Si no, abaixaran la persiana i hi quedarà la placa a dins de l’aparador”, avisa Ortega. En aquest sentit, considera necessària la protecció d’aquests establiments. “És molt important que estiguin regulats al PEPPA per poder protegir els elements patrimonials”, proposa.

Sigui com sigui, des del Grup de Patrimoni temen el futur negre d’aquestes botigues. Sense anar més lluny, a l’abril Línia L’H va parlar amb Isabel Costa i Leonor Escolà, mare i filla conegudes per regentar Falguera, una de les botigues de roba més famoses de Santa Eulàlia. En aquella ocasió, la Isabel va explicar que estava rumiant si continuar amb el negoci –el qual té més de 80 anys– o no. Finalment, la Isabel ha decidit seguir “al peu del canó” i “amb el mateix esperit”.

Qui tampoc defalleix és el Marcel Ortonobes, que juntament amb la seva dona regenten la Llibreria Jordi, una botiga emblemàtica del carrer Martí i Julià que funciona des dels anys 40. L’edifici, els materials del qual provenen d’un immoble de la plaça Kennedy de Barcelona, allotja una de les últimes llibreries-quiosc del barri que ha sabut reinventar-se al llarg dels anys. “La serietat amb el públic ens ha consolidat com un negoci estable”, detalla a aquesta publicació el Marcel, que recorda que als 80 hi havia una desena de papereries en els carrers dels voltants. De fet, surt al carrer a assenyalar on eren, i on abans hi havia varietat de comerços on anaven a comprar veïns de tota la ciutat, ara hi ha un erm de persianes abaixades.

Així i tot, el Marcel evita buscar culpables i assegura que ells fan la feina que creuen que han de fer. Amb tot, la Llibreria Jordi abaixarà la persiana quan ell i la seva dona es jubilin, explica. Una història que es repeteix arreu de la ciutat i que amenaça de deixar els barris sense els comerços que van donar-los vida.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram