Alguns dels projectils que van desenterrar els artificiers. Foto: ACN

La importància econòmica i social que va tenir la Cosme Toda mentre va funcionar va quedant demostrada a mesura que avancen les obres per construir-hi un conjunt de blocs de pisos que portarà milers de nous veïns al barri.

L’última troballa que s’hi ha fet són els més de seixanta obusos de la Guerra Civil que hi havia emmagatzemats a les galeries dels forns que s’estan desenterrant per construir diversos edificis als terrenys de l’antiga fàbrica de ceràmica.

La descoberta la va fer un operari dijous 30 d’abril cap a quarts de tres de la tarda quan, segons l’Agència Catalana de Notícies, en va desenterrar un parell. Immediatament van avisar els Mossos d’Esquadra, que van enviar els Tedax, els especialistes en explosius de la policia catalana.

Els artificiers van ser els encarregats de desenterrar la resta dels 61 projectils que hi havia a la fàbrica i comprovar que no tenien càrrega explosiva, de manera que no suposaven cap perill. L’operació va obligar a tallar el trànsit del carrer Batllori durant tres hores per garantir totes les mesures de seguretat.

PASSAT BÈL·LIC
Aquest és el segon cop que es troben projectils de la Guerra Civil als terrenys de l’antiga Cosme Toda des que van començar les obres.

I és que com han explicat diferents historiadors de la ciutat, la fàbrica va jugar un paper molt important durant la guerra, ja que les seves galeries tenien les millors condicions per guardar-hi pólvora i els tallers es van transformar per fabricar-hi bombes.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram