Els veïns durant la passejada de denúncia. Foto: Línia L’H

“A 5 minuts de l’estació de metro de Collblanc, a 10 minuts de la Fira de Barcelona i enllaç directe amb l’aeroport”. Això diu l’anunci d’un pis turístic a la web d’Airbnb. Només posant Camp Nou al cercador, a la plataforma apareixen fins a cinquanta ofertes d’allotjament molt similars a aquesta a la zona de Collblanc i la Torrassa.

Per intentar combatre aquest fenomen, que encareix el preu dels lloguers i acaba expulsant els veïns dels barris, s’ha creat la plataforma ‘Barris per viure’. El 3 de juliol va organitzar una concentració a la plaça Espanyola per mostrar els primers efectes d’aquesta situació, que tècnicament es coneix com a gentrificació, i que va reunir una cinquantena de persones.

Un exemple el va donar Txell Fortuny, que va explicar que des de la posada en marxa de l’L9, el febrer del 2016, cada vegada es veuen més turistes que recorren els carrers d’aquest barri amb les seves maletes.

UN LLOC IDEAL
Un dels elements que més destaquen els anuncis dels pisos turístics és la seva bona ubicació. Per exemple, el Camp Nou és a tocar. Però també expliquen que, amb l’L5, s’arriba a monuments com la Sagrada Família o la Pedrera en un quart d’hora.

Però aquest efecte crida ha començat a encarir els preus dels pisos i els lloguers, que en alguns casos augmenten més d’un 30%. Aquestes apujades també afecten el comerç de barri. Com es va poder veure durant la passejada que ‘Barris per viure’ va organitzar, només al carrer Progrés ja han tancat quatre botigues per l’encariment dels lloguers.

PROTEGIR LA VIDA
Davant d’aquesta situació, la plataforma neix amb l’objectiu d’evitar que cap altre veí o comerciant es vegi forçat a marxar dels barris perquè no pot pagar el lloguer.

En aquest sentit, des de ‘Barris per viure’ expliquen que s’han començat a mobilitzar perquè estan notant els primers efectes de la gentrificació, que asseguren que és “una onada que ha anat arribant des de Barcelona”.

El govern diu que “no hi ha” cap problema de gentrificació

Si els veïns i veïnes de Collblanc i la Torrassa s’han organitzat davant d’aquesta situació, des del govern de Núria Marín tenen un punt de vista totalment oposat.

En declaracions a Línia L’H, Roberto González considera que “no hi ha” cap problema amb el turisme al districte. Per fer aquesta afirmació, aquest assessor de l’àrea d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat del govern municipal es basa en les dades de població.

González explica que des de l’Ajuntament no han observat una baixada de la població ni a Collblanc ni a la Torrassa i, per tant, assegura que aquests barris no estan afectats per la pressió turística i afegeix que el problema de l’encariment del lloguer és generalitzat a tot el país.

Però com adverteixen des de ‘Barris per viure’, molt crítics amb la gestió que està fent Núria Marín d’aquest problema, l’efecte del turisme “no és una cosa que arriba de cop, un dia el barri és normal i de cop està gentrificat”, sinó que la pressió va expulsant els veïns fins que no en queda cap.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram