Dues polítiques de la ciutat estan al centre de l’huracà del conflicte entre Catalunya i Espanya. Per una banda, la consellera de Governació Meritxell Borràs, en presó incondicional juntament amb sis membres més del Govern –cessat arran de l’aplicació de l’article 155– acusats de rebel·lió, sedició i malversació i, per l’altra, Anna Simó, secretària primera de la Mesa del Parlament, que va quedar en llibertat provisional sota fiança de 25.000 euros –la qual ja ha pagat– després de declarar al Suprem el dia 9 pels mateixos presumptes delictes.

Borràs, a la presó d’Alcalá-Meco des del dia 2 per ordre de la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela, va fer pública una carta conjunta amb la consellera Dolors Bassa en la qual expressen el seu agraïment als ciutadans que els han enviat mostres de suport i pels actes pacífics que s’estan celebrant arreu del país, com els que van tenir lloc a la plaça de l’Ajuntament els dies 2 i 3 per rebutjar els empresonaments i reclamar la llibertat dels consellers i dels líders de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, en presó preventiva des del passat 16 d’octubre també per ordre de Lamela.

Borràs i Bassa, que comparteixen cel·la, expliquen que les cartes que reben diàriament els ajuden a conèixer la situació general i els aporten “escalf i força per passar un dia a dia més plàcid en la duresa de la presó”. “Sapigueu que la llunyania física no impedeix que us sentim a prop”, asseguren.

En aquest sentit, el dia 5, grups organitzats per barris van protagonitzar una encartellada per la llibertat dels consellers i dels Jordis, convocada per l’ANC i Òmnium arreu del país. Protesta que s’afegeix a les dels dies 2, 3 i 8 de novembre –durant l’aturada de país– i a la manifestació del dia 11 a Barcelona per exigir la llibertat dels empresonats, totes elles amb presència riberenca. Una exigència que han fet seva partits locals no independentistes com Canviem o l’assemblea de Podem, els líders dels quals han participat en les mobilitzacions.

Aquests empresonaments tampoc han agradat a l’alcaldessa Núria Marín, que els va titllar en un tuit de “mesures extremes” les quals, considera, “no són la solució”. “Conec bé la Meritxell Borràs, tot i no coincidir en el projecte polític que defensa, no hauria d’estar a la presó”, va expressar l’alcaldessa, que, tanmateix, va assistir com a número 2 del PSC a la manifestació de Societat Civil Catalana en contra de la independència del 29 d’octubre pels carrers de la capital catalana, conjuntament amb primeres espases del PP i Ciutadans.

SIMÓ NO REPETIRÀ EL 21-D
Per altra banda, Simó va anunciar dissabte dia 11 la seva voluntat de no formar part de les llistes d’ERC per a les eleccions del 21-D. L’encara membre de la Mesa del Parlament va agrair la confiança dels seus companys per haver-la proposat en 4 legislatures per representar el partit com a diputada i va assegurar que la decisió la va prendre fa dos anys.

ELS CDR S’ORGANITZEN
Per la seva banda, els Comitès de Defensa de la República dels barris de l’Hospitalet van celebrar les primeres Jornades de Ciutat el dia 12 al Club Esplai Bellvitge, on es van fer debats i xerrades sobre la situació política actual i es van posar sobre la taula les diferents accions que porten a terme arreu del municipi.

DENÚNCIA CONTRA ELS MOSSOS
Tornant a l’1-O, alguns Mossos han presentat una denúncia a la Fiscalia contra quatre comandaments de la comissaria del cos a la ciutat per presumpta passivitat durant aquella jornada, que podria afegir-se a la causa que instrueix la jutgessa Lamela.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram