Marín i Rull a l’hotel Hespèria Tower mirant la Gran Via. Foto: Ajuntament

Un dels grans –i polèmics– projectes de la ciutat, el Pla Director Urbanístic Granvia-Llobregat (PDU), ha fet un nou pas endavant. I és que el conseller de Territori, Josep Rull, va anunciar en una visita a la ciutat del passat 7 d’abril que la Generalitat “aprovarà el pla el pròxim juliol”. Aquest projecte, entre altres, pretén soterrar la Gran Via des de la rambla Marina fins al Llobregat, la creació del parc de Can Trabal –de 25 hectàrees– i l’impuls d’un pol de recerca biomèdica agafant com a base l’Hospital de Bellvitge i el Duran i Reynals.

Un pla, tanmateix, que ha aixecat molta polèmica a la ciutat, ja que diversos col·lectius veïnals i partits polítics han vist en aquest PDU una maniobra “especulativa” i poc transparent. “El PDU s’ha desenvolupat d’esquena als veïns, els quals no han estat consultats ni s’han tingut en compte les seves necessitats”, critiquen des de l’Associació de Veïns Independent de Bellvitge (AVVIB). De fet, aquest col·lectiu considera que les edificacions projectades en el pla –destaquen 26 gratacels d’hotels i oficines– “només responen a necessitats de constructors, promotors i hotelers”, retornant, asseguren, “al model de la bombolla immobiliària”.

En una posició diametralment oposada hi ha el consistori i el Govern, que veuen amb molt bons ulls aquest projecte. L’alcaldessa, Núria Marín, va afirmar durant la vista de Rull que el pla “permetrà seguir desenvolupant un sector clau com és la biomedicina” i va afegir que tan bon punt s’aprovi el PDU es començarà a treballar en el projecte executiu “per tal que aquesta transformació es posi en marxa al més aviat possible”.

El conseller Rull, per la seva banda, va dir que l’aprovació del pla permetrà crear “oportunitats, riquesa i llocs de treball” i fer valdre un territori “estratègic” per al conjunt del país. Un pla ambiciós que vol transformar prop d’un milió de metres quadrats de superfície, una acció urbanística tan gran que, per a l’AVVIB, “cal que sigui consultada i participada pels veïns”, en lloc de ser “imposada” per les administracions.

Un dels punts principals de les crítiques al pla és la suposada “destrucció” de Can Trabal, l’últim espai natural i agrícola del municipi. Així ho defensa l’Assemblea de Can Trabal, que el passat dia 3 va celebrar una jornada oberta a Bellvitge perquè els veïns fessin les seves propostes en relació amb el futur del barri. La plataforma, que considera que el PDU no respon a les necessitats reals de Bellvitge ni de la ciutat, va recollir diverses idees, com ara l’edificació d’una residència geriàtrica o que els veïns de cada edifici puguin autogestionar una petita parcel·la d’hort urbà a la zona agrícola de Can Trabal.

IMPULS AL DISTRICTE CULTURAL
El desembarcament de consellers a la ciutat no es va aturar amb la visita de Rull. L’endemà, el conseller de Cultura, Santi Vila, va afegir-se a la llista de membres del Govern que han passat per l’Hospitalet en visita oficial des del febrer –el president, Carles Puigdemont; la consellera de Governació, l’hospitalenca Meritxell Borràs, i el mateix Josep Rull–. En el seu cas, Vila va comunicar la creació d’un nou grup de treball mixt amb la Generalitat –després del que es va anunciar per fer front comú a Madrid pel soterrament de les vies– per impulsar el Districte Cultural, una altra de les grans iniciatives de Marín, la qual va afirmar que amb aquesta col·laboració “es desenvoluparà més ràpidament” un projecte que és “el futur de l’Hospitalet”. Vila, per la seva banda, va destacar “el vigor cultural” de la ciutat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram