Finalment, el fred ha aparegut com ho fa sempre: de cop. Des de fa uns dies, les llars de la ciutat estan fent ús de la calefacció per combatre les baixes temperatures. I, de nou, moltes tindran dificultats o, directament, no podran pagar les factures, el que deriva en talls del subministrament. La pobresa energètica és un fenomen que afecta cada cop més famílies, un problema que tothom en parla però del qual no se’n sap l’impacte real.

Per combatre aquesta problemàtica, l’Associació de Veïns del Gornal està treballant a la primera línia de foc impulsant “petites accions” per fer front a la pobresa energètica al barri, tal com explica a Línia l’H Antonio Yáñez, president de l’entitat. En aquest sentit, han creat una oficina, en col·laboració amb Àmbit Energètic –una entitat local a favor de l’eficiència energètica–, que atén cada dilluns al Centre cívic Gornal veïns i veïnes amb dificultats per pagar les factures. Tot i no tenir encara dades quantitatives sobre els seus usuaris, Yáñez assegura que l’oficina “s’omple de veïns” quan l’obren. Una feina que fan de manera altruista diversos membres de l’entitat i veïns del barri.

“Volem que aquest tipus d’accions es puguin fer extensives a tota la ciutat”, afirma Yáñez. I és que la dificultat per fer front a les factures de la llum, el gas o l’aigua és una qüestió delicada que ha crescut des de l’inici de la crisi. L’any passat, un informe de Fuel Poverty va alertar que gairebé nou de cada 10 famílies vulnerables no van fer servir la calefacció per no gastar, o que un 13% van patir talls en els últims mesos. Aquest informe es va fer sobre 400 famílies de l’Hospitalet.

La campanya de l’associació també inclou un vídeo amb testimonis de bombers explicant casos reals d’incendis a llars que pateixen pobresa energètica.

UNA SAGNIA QUE NO S’ATURA
Yáñez lamenta que fins ara les administracions “han anat posant pegats per intentar disminuir la pobresa energètica”, una situació que descriu molt gràficament com una “hemorràgia que es combat amb tiretes”. Pel que fa al paper del govern local, Yáñez ho té clar. “L’Ajuntament només actua quan hi ha un tall de subministrament, quan el mal ja està fet”, critica, tot instant l’ens a “posar-se les piles” per frenar aquesta sagnia.

Dit i fet. Tot i que estan en marxa des del setembre, el consistori va presentar la setmana passada una sèrie de propostes per reduir la pobresa energètica, on posa a l’abast de les persones afectades un fons de 800.000 euros –procedents, principalment, de l’AMB–, amb el qual satisfer rebuts impagats. “Volem arribar més i millor a la ciutadania que ho necessiti”, va dir l’alcaldessa, Núria Marín, durant la presentació de les mesures, quan també va criticar l’Estat i la Generalitat per no dedicar suficients recursos a eradicar el problema.

Per altra banda, en l’últim Ple es va aprovar la creació d’una taula contra la pobresa energètica on participaran “tots els agents implicats” i es va desaprovar el recurs del govern central al Constitucional contra la normativa de la Generalitat que proposava mesures per combatre la problemàtica.

UN BANC DE LLUM
Una altra de les iniciatives que s’han posat en marxa darrerament per combatre aquest tipus de pobresa és el Banc de Llum de la Fundació La Vinya, una iniciativa que vol que l’energia no falti als habitatges del Gornal i Bellvitge mitjançant el compromís de persones que, de forma anònima, aporten una quantitat de diners a un fons per pal·liar-ne els efectes. I és que, com diu el director de la fundació, Xavi Loza, “les petites accions marquen la diferència”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram