Hospital de Bellvitge-Detecció infarts

Personal del Programa de Cardiologia Preventiva de l’Hospital Universitari de Bellvitge. Foto: Hospital Universitari de Bellvitge

L’Hospital Universitari de Bellvitge ha desenvolupat una eina digital capaç de detectar en temps real el risc de patir un nou atac de cor.

Es tracta del projecte Artemis, una iniciativa innovadora en l’àmbit estatal en el maneig del postinfart de miocardi que ofereix una nova perspectiva en la prevenció de malalties cardiovasculars.

L’eina consisteix en un panell de control digital, que ofereix una visió en temps real de l’estat dels pacients que han patit un infart, identificant aquells amb major risc i anticipant-se a possibles complicacions amb intervencions preventives més eficaces.

Detecció en temps real

“Estem començant a monitorar a temps real els resultats macro en salut, i ens permetrà detectar i localitzar pacients fora de rang de control de factors de risc cardiovascular”, ha manifestat la directora del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària (postIAM) i co-coordinadora de la Unitat de Rehabilitació Cardíaca de l’HUB, Oona Meroño.

“Aquesta eina ens permetrà saber en el moment què està passant, fer intervencions educatives, específiques i individualitzades i millorar els resultats a llarg termini”, puntualitza la cardiòloga, 

Rehabilitació i prevenció

El projecte Artemis sorgeix en el marc del Programa de Cardiologia Preventiva i Comunitària (postIAM), que l’Hospital Universitari de Bellvitge està desplegant des del 2021 a la regió sanitària Metropolitana Sud.

Es tracta d’un programa multidisciplinari i centrat en el pacient que atén a més de 250 pacients cada any, als quals se’ls realitza un seguiment coordinat durant els dotze mesos posteriors a l’alta hospitalària, incloent-hi tant l’àmbit hospitalari, com l’atenció primària. 

 “S’ha demostrat que la morbilitat i mortalitat després d’un esdeveniment coronari es redueix orientant els pacients a adquirir hàbits de vida saludables, amb deshabituació tabàquica, juntament amb el maneig farmacològic i la implementació d’un programa de rehabilitació cardíaca que aborda el control dels factors de risc cardiovascular en la prevenció secundària, l’entrenament mitjançant l’exercici físic, l’autocura i la dieta, així com l’acompanyament psicològic”, afegeix la doctora Meroño.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram