Anna Simó

Els quatre condemnats. Simó, segona per la dreta. Foto: Blanca Blay/ACN

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha condemnat a quatre mesos d’inhabilitació i 1.200 euros de multa per un delicte de desobediència als quatre membres independentistes de la Mesa del Parlament, quan va ser presidida per Carme Forcadell, entre ells l’hospitalenca Anna Simó. El tribunal considera provat que van desobeir diverses ocasions el Constitucional entre el 2015 i el 2017, en permetre la tramitació d’iniciatives parlamentàries que anaven en contra de les seves resolucions.

Aquesta és la segona sentència que recau sobre els quatre polítics, Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Lluís Guinó, ja que el Suprem va anul·lar la primera que va emetre el TSJC el 2020 per falta d’imparcialitat de dos dels magistrats.

Vot particular

En el nou judici, les condemnes s’han rebaixat notablement i el temps d’inhabilitació ja complert es descomptarà de la nova pena. Cal destacar, a més, que una magistrada ha emès un vot particular contra el fet que l’Advocacia de l’Estat fos acusació particular.

La magistrada María Jesús Manzano critica que s’acceptés l’Advocacia de l’Estat com a acusació particular, i que els condemnats hagin de pagar les seves costes. La magistrada considera que s’està confonent el paper de l’Advocacia amb el de la fiscalia, “única acusació pública”. De fet, la magistrada diu que el delicte de desobediència no té perjudicats i, per tant, no hi pot haver acusació particular, encara que l’Advocacia de l’Estat participés en els incidents d’execució de sentències del Tribunal Constitucional. També diu que el fet que l’Estat no pugui personar-se com a acusació popular no implica necessàriament que es pugui personar com a acusació particular.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram