inseguretat l'Hospitalet

El 45,7% dels ciutadans situen la inseguretat com el principal neguit. Foto: Ajuntament

El Baròmetre d’opinió que publica anualment l’Ajuntament és una font d’informació abundant per conèixer com respira la ciutat. Enguany, una de les principals conclusions que se’n poden extreure és que prop de la meitat dels veïns considera que la inseguretat és el principal problema de l’Hospitalet. Aquesta xifra -45,7%- ha crescut en comparació a l’any passat, quan era del 41,7%%. Un augment segurament esperonat pels discursos d’alguns partits polítics i mitjans de comunicació que han fet bandera de la seguretat i per la percepció de la seguretat i dels delictes a la ciutat. En l’àmbit familiar, la inseguretat ciutadana també és la principal preocupació: amoïna al 34% de les famílies.

Tanmateix, hi ha indicadors que mostren la caiguda d’alguna tipologia dels delictes, com ara les ocupacions, que han caigut un 24% en dos anys, segons dades dels Mossos. Ara bé, cal tenir en compte que el 89% dels veïns volen que es posin més agents de policia al carrer.

Millorar la il·luminació

Al fil de la sensació de seguretat, el 92% dels veïns reclamen que es millori la il·luminació als carrers, el que és una de les principals demandes de diversos col·lectius de la ciutat. Aquesta és una mesura que també reivindiquen diverses associacions feministes, que volen millorar la sensació de seguretat de les dones quan surten al carrer a la nit. Sense anar més lluny, les associacions de veïns de la Florida i Som Santa Eulàlia participen en el programa de Barris Violetes de la Confederació d’Associacions Veïnals de Catalunya (CONFAVC), que vol repensar les ciutats amb perspectiva de gènere. En aquesta línia, el 89% dels hospitalencs demana que es promoguin accions educatives a peu de carrer per millorar la convivència.

Per altra banda, un dels temes estrella, el de la neteja, continua representant un dels principals mals de cap dels hospitalencs. El 22,8% destaca la neteja com el principal problema de l’Hospitalet. A més, els veïns puntuen el servei de neteja municipal amb un cinc.

Temença pel futur i insatisfacció

Aquests són alguns dels principals titulars del baròmetre, que també assenyala que el 80% està molt o bastant preocupant per la guerra a Ucraïna i els efectes en l’economia. En aquesta línia, més de la meitat dels hospitalencs creu que d’aquí a un any la situació serà pitjor, tot i que el 65,3% dels veïns consideren que les mesures per contrarestar l’augment dels preus estan sent positives.

Pel que fa al sentiment de pertinença, la majoria dels veïns es consideren molt o bastant satisfets de viure a l’Hospitalet -en concret, el 58%-. Un sentiment, tanmateix, que ha patit una lleu sotragada respecte de l’any anterior, quan el tant per cent d’hospitalencs que es manifestaven molt o bastant satisfets de viure a la seva ciutat era del 67,5%. I és que, en aquesta línia, el 60,6% dels ciutadans considera que la situació a la ciutat ha empitjorat, i un 42% creu que encara anirem a pitjor. En comparació amb l’any anterior, els ciutadans que pensaven que la situació a l’Hospitalet havia millorat era del 30%, mentre que el 52,5% considerava que el municipi havia anat a pitjor i un 36,4% deia que encara no s’havia tocat fons. Per tant, la insatisfacció creix en una ciutat pocs mesos abans de les eleccions municipals.

neteja Hospitalet

La neteja torna a estar al pòdium de preocupacions per als veïns. Foto: Ajuntament

Si agafem barri per barri, constatarem la tònica del global municipal. Destaca, per exemple, que la inseguretat és la principal preocupació per als veïns del Districte I -que contempla els barris del Centre, Sant Josep i Sanfeliu-, en concret per al 30%. Un neguit que amoïna encara més als ciutadans de Collblanc-la Torrassa -al 42%-, Florida-les Planes -on s’arriba al rècord del 53,4%-, a Can Serra i Pubilla Cases -43,5%- i a Santa Eulàlia i Granvia Sud -42%-. A Bellvitge i el Gornal la percepció de la inseguretat no és tan elevada -preocupa al 29% dels veïns-, tot i que també continua sent el principal problema per als seus ciutadans.

Si continuem als barris, una dada curiosa és que la preocupació per la massificació és més elevada al Districte I, al Centre, Sant Josep i Sanfeliu, amb un 11%, un tant per cent per sobre de la resta de districtes, tradicionalment més afectats per l’urbanisme descontrolat i amb dades de densitat de població molt elevades. En aquest sentit, la situació de Cosme Toda podria tenir a veure amb aquesta xifra.

Un aprovat per al govern

Pel que fa a l’acció de govern, els ciutadans la puntuen amb un 5,4, quatre dècimes per sota de la valoració del 2021. En aquesta línia, el 43% dels veïns opina que la tasca del govern de Núria Marín ha empitjorat. Continuant amb la inseguretat, el 10% dels enquestats apunten que l’Ajuntament no n’ha fet una bona gestió. Amb tot, el 42,5% dels ciutadans han respost que Marín és una bona alcaldessa, davant del 39,3% que opinen el contrari. L’any anterior aquestes xifres no estaven tan ajustades, amb un 46,5% de veïns que afirmaven que Marín era una bona alcaldessa, davant del 35% que mantenia una opinió diferent.

Seguint en aquest àmbit, el 78,6% dels hospitalencs no esmenta de manera espontània el nom de cap regidor. La més citada pels que sí que en saben és Lola Ramos, regidora de Florida-les Planes i Pubilla Cases i Can Serra, que és coneguda pel 7% dels enquestats, seguida de José Castro, tinent d’alcaldia de Seguretat, el qual és esmentat pel 3% dels hospitalencs. Per altra banda, el portaveu d’ERC, Antoni García, és el més conegut dels regidors de l’oposició, amb un 1,3% de veïns que afirmen conèixer-lo. I si parlem de la resta de partits, el baròmetre assenyala que la millor nota que atorguen els entrevistats la reben els comuns, amb un 4,1, seguits per ERC, amb un 4, el PP amb un 2,9 i Ciutadans amb un 2,8. El PSC, per la seva banda, rep una nota de 5.

Com s’informen els hospitalencs?

Per acabar, en l’apartat dels mitjans de comunicació, el baròmetre indica que és El Periódico el mitjà digital més llegit pels veïns de la ciutat, mentre que en l’àmbit de la premsa local és el Diari de l’Hospitalet -que, recordem, és editat pel consistori i es reparteix a cada bústia de la ciutat- el mitjà a través del qual més veïns s’informen de què passa al municipi. Tanmateix, destaca l’absència d’alguns mitjans de comunicació com ara Districte 7, que no apareix en l’enquesta, o errors com ara que Línia L’H no consti a l’enquesta com un mitjà digital, tot i tenir portal web. Des del consistori ja han expressat que esmenaran l’error de cara a l’any vinent.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram