pissos Hospitalet

El 95% de les ocupacions són sense violència. Foto: Línia L’H

Tot i les alarmes i les campanyes mediàtiques d’alguns sectors, la realitat demostra que les ocupacions no són un perill a les portes per als veïns. Així ho indiquen, de fet, dades dels Mossos d’Esquadra a les quals ha tingut accés l’ACN, que assenyalen que les ocupacions a l’Hospitalet han caigut un 24% en comparació amb 2020.

En aquest sentit, en els 10 primers mesos del 2020 es van registrar 375 casos, mentre que de gener a octubre d’enguany han estat 284. La zona on s’ha notat més el descens ha estat al nord de la ciutat, especialment a Pubilla Cases, Florida i les Planes i la Torrassa. El 95% d’ocupacions actuals són sense violència, mentre que els casos violents fins ara han estat set, tres més que el 2020. El 90% d’intrusions il·legals per residir són a pisos i la resta a locals.

“Tot al mateix sac”

Malgrat aquesta dinàmica, des de l’assemblea de la PAH de l’Hospitalet recorden que els arriben molts casos de famílies vulnerables que han de recórrer a l’ocupació per trobar un sostre. En una conversa amb Línia L’H, fonts de la PAH prefereixen parlar de “recuperacions” en aquests casos de persones vulnerables. “Ho posen tot al mateix sac”, lamenten des de la plataforma, que també denuncia que hi ha moltes persones que se n’aprofiten i proporcionen pisos ocupats a famílies necessitades a canvi d’una quantitat de diners i, no cal dir, sense cap document legal que n’acrediti la possessió.

També critiquen els discursos de la por d’alguns partits polítics i mitjans de comunicació pel que fa a l’ocupació. En aquest sentit, recorden en la major part dels casos són pisos “recuperats” buits de grans tenidors.

Amb tot, la PAH actualment assessora una quarantena de persones de la ciutat que estan ocupant pisos per necessitat. I sobre el descens de les ocupacions que mostren les dades, argumenten que els sistemes de seguretat als pisos estan evitant que n’hi hagi més.

Sigui com sigui, des de la PAH avisen que els grans tenidors estan venent pisos a la ciutat amb gent a dins que hi viu en situació irregular, sigui perquè hi ha entrat a viure o bé perquè no ha pagat la hipoteca i el lloguer i el propietari exigeix que marxi. D’aquesta manera, s’agilitza el procés per expulsar-los.

Per acabar, i seguint amb temes de seguretat, l’Ajuntament acaba de fer públiques unes dades que assenyalen que les queixes relacionades amb la convivència i el civisme han disminuït un 20% l’últim any.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram