Blocs Ciutat Comtal

El lavabo d’un dels immobles afectats, encara amb puntals. Foto cedida

Fa un any i mig que nombrosos pisos i porteries dels blocs Ciutat Comtal estan apuntalats per deficiències en l’estructura certificades en diversos informes, com un de la Universitat Politècnica (UPC), que indica que els materials de construcció ofereixen poca durabilitat.

Les obres per solucionar les patologies -entre les quals hi ha un ciment aluminós- estan pressupostades en 200.000 euros, el que tocaria a uns 20.000 euros per veí, una quantitat impossible de pagar per a molts inquilins. Els veïns fa temps que reclamen ajuda a l’Ajuntament, que en una reunió del dia 29 de març els va oferir assessorament per millorar l’eficiència energètica dels habitatges.

“És ridícul”, lamenta Mónica Domínguez, veïna dels blocs, que recorda que si no poden pagar les obres de reforç, tampoc podran fer front a la rehabilitació energètica. “És la xocolata del lloro”, denuncia Domínguez, que dubta que la resta de veïns estiguin preocupats ara mateix -tenint com tenen puntals a casa- per la sostenibilitat energètica.

Condició necessària per a les ajudes

L’argument de l’Ajuntament, tanmateix, és que per accedir als ajuts de rehabilitació estructural de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i a les subvencions incloses als fons europeus de recuperació postpandèmica Next Generation -que poden arribar fins al 65% del cost total de les obres- cal introduir-hi mesures d’eficiència energètica als habitatges. En aquest sentit, és l’empresa Cíclica l’encarregada de fer aquest assessorament i acompanyaments als veïns.

Domínguez diu que escoltaran Cíclica, tot i que són escèptics amb aquesta mesura. I és que la por que hi hagi despreniments pitjors hi és present.

Per altra banda, el consistori va informar-los que el maig s’iniciarà el segon estudi de la UPC per analitzar l’estat dels edificis.

A més, al passat Ple es va aprovar per unanimitat una moció d’ERC que reclamava solucions “urgents” per als veïns afectats.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram