Hospital General

L’hospital va entrar en funcionament el 1971. Foto: Línia LH

L’Hospital General de l’Hospitalet, popularment conegut com de la Creu Roja –ja que es va construir a iniciativa d’aquesta entitat, que durant anys va tenir allà la seva seu–, celebra 50 anys amb un futur incert. Les instal·lacions d’aquest centre de salut han quedat obsoletes, i els veïns dels densament poblats barris del nord de la ciutat tenen el Moisès Broggi, a Sant Joan Despí, com a hospital de referència. Això comporta, per una banda, un desplaçament llarg i mal comunicat fins al Broggi, i per l’altra, un increment de la saturació de les urgències de l’hospital santjoanenc, els professionals del qual avisen que les seves urgències estan “al límit”.

Davant d’aquesta situació, l’Hospitalet reclama que la Generalitat tiri endavant el projecte per construir l’Hospital General de la ciutat a la zona de Can Rigalt, un espai ubicat uns carrers més amunt i que presenta un estat de degradació important. Aquesta és una reivindicació de l’associació de veïns de Pubilla Cases i de plataformes socials com Marea Pensionista o Rebel·lió Bellvitge, que aquest gener ha tornat a protagonitzar les concentracions en defensa de la sanitat pública al davant de l’Hospital de Bellvitge.

L’Ajuntament, per la seva banda, fa anys que reclama al Govern que desencalli un projecte que considera vital per a la ciutat. En una reunió del novembre, l’alcaldessa Núria Marín va demanar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que treiés aquest projecte del calaix, i aquest va reconèixer la “urgència” de la reivindicació.

Sense anar més lluny, Aragonès va assegurar en una entrevista a Línia LH de l’octubre del 2019, quan encara era vicepresident i conseller d’Economia, que estaven “estudiant” com poder-ho “avançar el més ràpid possible”, tot i que va posar com a prioritat, abans de construir l’hospital a Can Rigalt, reforçar l’atenció primària al Broggi i els altres hospitals de la zona. A més, a la reunió del novembre d’aquell mateix any de la comissió mixta amb el consistori, el Govern va anunciar que tenia previst tirar endavant el projecte del nou hospital.

Més protestes veïnals

Sigui com sigui, el mes passat la Marea Pensionista i Rebel·lió Bellvitge van manifestar-se pels carrers de Pubilla Cases per reclamar a la Generalitat el nou hospital. La marxa va finalitzar davant de la finca de Can Rigalt, on els manifestants van penjar una pancarta demanant la construcció del nou centre de salut.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram