Un de cada quatre veïns del barri són d’origen estranger. Foto: Àlex Recolons / ACN

Les dades oficials de l’Institut d’Estadística de Catalunya diuen que un de cada quatre habitants del Districte IV són estrangers. Això vol dir que al padró, a través d’on recull les dades l’Idescat, hi consten 15.347 persones d’origen estranger. Però com explica Pedro Luna, president de l’Associació de Veïnes i Veïns de La Florida, cal sumar-hi tota aquella gent que viu al barri i que no apareix als registres perquè no està regularitzada. Una situació que “fa més vulnerables les famílies que ho pateixen”, com detalla Luna, que reconeix que el confinament ha estat molt dur per a molts veïns i veïnes i els ha portat a organitzar recollides d’aliments “perquè hi havia grans necessitats”.

Però per a Luna, la immigració suposa “aportació cultural”, més encara en un barri on “el 95% té orígens fora”, sigui a Sud-amèrica o a Andalusia, Galícia o Castella. Des de l’entitat veïnal tenen clar que els problemes de convivència del barri els provoquen “la pobresa i la marginalitat”. I Luna diu que l’origen d’aquests problemes cal buscar-los en “l’atur, la precarietat i un rerefons social i econòmic”.

Una situació que explica que s’acarnissa amb els més joves, “que pateixen un atur estructural” que els deixa sense perspectives de futur.

Per això creu que cal aprofitar els fons europeus que les administracions rebran per sortir de la crisi per impulsar “cursos i projectes per fomentar la inserció laboral entre els joves”. Perquè, com recorda Luna, “tenir feina és la millor manera de fomentar la inserció i la cohesió social.”

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram