artistes Rambla

Els jardins de l’Ateneu, el Tablao Flamenco Cordobés, la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts i artistes treballant a la Rambla. Foto cedida

La Rambla no és només el centre romàntic o turístic de la ciutat. Històricament, era el centre cultural, el punt de trobada dels barcelonins, ja fos a l’Ateneu, als teatres, al davant de la redacció del periòdic La Rambla o als cafès i restaurants. I encara ara, malgrat el prejudici que els turistes s’han apropiat de tot, el passeig és ple d’activitat cultural dirigida als barcelonins. Destaquem algun d’aquests punts de trobada, però n’hi ha molts més, ja que el perfil cultural de la Rambla i el seu entorn, tot i que a vegades pot quedar una mica ocult, és potent.

Punts de referència

Tot i que són prou coneguts, no podem obviar els grans punts de referència cultural a la Rambla. El Gran Teatre del Liceu, amb la seva programació musical, i una oferta molt interessant dirigida a les famílies i els joves. També el Teatre Poliorama i el Romea, que congreguen els bons aficionats al teatre. Potser l’Ateneu Barcelonès no juga un paper tan rellevant com ho havia fet històricament, però està recuperant terreny molt ràpidament. I la Boqueria, que és molt més que un mercat i ofereix un programa molt interessant d’activitats vinculades a la gastronomia.

Música en viu

La Rambla és un bon lloc on gaudir de la música en viu. Per exemple, és una referència en flamenc, amb dos espais històrics com el Tablao Flamenco Cordobés (Rambla, 35) i Los Tarantos (Pl. Reial, 17). També es poden sentir clàssics i moderns del jazz, al Jamboree (Pl. Reial, 17). I una oferta més festiva al Sidecar (Pl. Reial, 7) i al Moog (Arc del Teatre, 3).

La Rambla dels museus

Probablement aquest és l’espai de Barcelona amb més museus per metre quadrat. La Virreina Centre de la Imatge (Rambla, 99) i el Centre d’Art Santa Mònica (Rambla, 7) són dos centres clau per entendre l’art contemporani que es fa a Barcelona. El Museu Marítim (Av. Drassanes, s/n) és imprescindible per entendre el paper del mar en la història de Barcelona. El Nou Museu de Cera (Passatge de la Banca, 7) ha renovat el seu catàleg i acaba d’estrenar la figura de cera del Joan Bayén, el propietari del mític Bar Pinotxo de la Boqueria. Finalment, el Museu de l’Eròtica (Rambla, 96) és el primer museu d’art i cultura eròtica i ofereix tallers educatius al gran públic.

Entitats promotores

Més enllà dels centres culturals, a la Rambla hi ha moltes entitats que promouen la cultura, a Ciutat Vella o allà on calgui. Parlem de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (Rambla, 115), dels Amics del Museus (Rambla, 99), dels Amics del Liceu (Rambla, 88) i el Cercle del Liceu (Rambla, 65). També el Centro Galego de Barcelona (Rambla, 35), que alberga un dels millors restaurants del barri.

Disseny i música

I també hi ha entitats educatives que remouen l’ambient cultural, com dues de les escoles de disseny de referència de la ciutat Elisava (Rambla, 65) i l’Escola Massana (plaça de la Gardunya, 9). Per descomptat, el planter del Liceu, el Conservatori (Nou de la Rambla, 88). I, tot i que no és ben bé un centre educatiu, no podem deixar de banda Casa Beethoven (Rambla, 97), una de les grans botigues històriques Barcelona i el millor lloc on trobar partitures i llibres sobre música.

Arts al carrer

A la Rambla hi ha fins i tot cultura al carrer. Com els caricaturistes i les estàtues humanes que es poden veure cada dia al passeig. I els caps de setmana, hi trobareu el col·lectiu d’Artesans de la Rambla, a Santa Mònica, i els pintors de la plaça Sant Josep Oriol.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram