restes arqueològiques

Una imatge de les noves restes arqueològiques trobades durant les obres de la Rambla. Foto: Maria Aladern/ACN

Quan el novembre de l’any passat es van trobar les primeres restes sota el paviment de la Rambla, historiadors com Daniel Venteo ja advertien a Línia La Rambla que això només era el començament, i que la remodelació del passeig descobriria molts més tresors ocults. Des de llavors s’han anat trobant restes diverses, però res com el que van descobrir els obrers durant el mes d’agost: grans estructures que formaven part de la muralla moderna i restes del convent de Sant Francesc, un dels edificis més importants de la ciutat durant l’edat mitjana.

A mesura que les obres s’acosten a les Drassanes la intervenció ha permès fer diverses troballes relacionades amb els jardins i espais de conreu del convent, que va estar en funcionament entre el segle XIII i el XIX, com ara una antiga sínia de pedra que abastia d’aigua subterrània les instal·lacions.

També s’han pogut catalogar restes del baluard de Drassanes, una construcció defensiva de la muralla moderna de la ciutat construïda a finals del segle XVIII. “Ha estat una sorpresa a mitges perquè ja hi havia nombrosa documentació”, confessava als periodistes el director de la intervenció, l’arqueòleg Carles Carbonell, i recordava que l’Ajuntament disposa de plànols de l’exèrcit de la zona i de la primera remodelació de la Rambla.

Història ben enterrada

Les troballes petites es poden portar als museus, però què es pot fer amb les restes d’una muralla? Doncs, enterrar-les de nou, però després de documentar, datar i detallar la seva ubicació en el mapa del subsol de la ciutat. I, això sí, fer-ho de manera que es conservin adequadament, amb una barreja de sauló i terra. Aquesta és la tasca que porta a terme el Servei d’Arqueologia de Barcelona, que treballa al costat dels operaris. Malgrat tot, hi ha casos que per motiu d’obres s’han d’eliminar o desmuntar parcialment, confessava l’arqueòleg Xavier Maese als periodistes, i afegia que en aquest tram de la Rambla hi van unes pilones de seguretat que s’han d’instal·lar en un lloc exacte. “Aquí es desmuntaran les restes després de ser catalogades; és un tant per cent molt petit, la majoria es tapa”.

Aquest primer tram de l’obra de reurbanització de la Rambla comprèn el tram entre els números 1 i 5 del passeig, la plaça del Portal de la Pau 1-7 i l’avinguda de les Drassanes 2-4. Les obres van començar l’octubre de l’any passat i es preveu que s’acabin a la primavera de 2024. Es tracta d’una àrea amb un alt interès arqueològic perquè forma part de la ciutat des de la primera ocupació prehistòrica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram