Una imatge de la Rambla durant el dia d’ahir, plena de gom a gom. Foto: Jordi Borràs/ACN

Sant Jordi ha tornat a la Rambla, sense pandèmies i en diumenge, i l’èxit de la jornada ha sobrepassat totes les expectatives. Fins al punt que es recordarà aquesta diada per establir uns quants rècords. El centre de Barcelona es va omplir de gom a gom des de primera hora, amb milers de persones ocupant la superilla literària de la capital catalana, que enguany arribava fins a la Rambla. En total, 320 parades, un 11,5% més que l’any passat.

Rècord de vendes

A falta de saber les dades definitives sobre vendes, la Cambra del Llibre de Catalunya assegurava ahir al vespre que ha estat la diada “més participativa” de la història i amb les vendes més altes, amb un creixement superior al 5%, segons els seus càlculs. El fet que el dia del llibre i la rosa hagin caigut en diumenge també ha beneficiat la participació i la venda i ha facilitat la mobilitat dels ciutadans i que la diada s’hagi pogut celebrar de manera molt participativa arreu, segons detallaven en un comunicat.

Estrelles del rock

Gemma Ruiz, Xavier Bosch, Maggie O’Farrell, Eva García Saenz d’Urturi i Elisabet Benavent van ser els autors catalans de ficció més venuts de la jornada, mentre que en la no-ficció es van imposar noms com els de La Sotana, Carles Porta, Xavier Sala i Martín, Marian Rojas Estapé i James Clear.

Com és habitual, nombrosos escriptors d’arreu van ser a Barcelona signant llibres i es van produir llargues cues en diversos punts. Alguns autors, especialment els estrangers, van mostrar la seva sorpresa i la seva admiració per la diada. Els suecs Camila Läckberg i Henrik Fexeus, tàndem literari coautor d’El mentalista, van confessar a l’ACN que estaven “en xoc, en el bon sentit”. Aclaparats i amb l’ego ben inflat, afirmaven sentir-se, mig de broma, gairebé “com estrelles del rock”.

Superilla Literària

El model de Superilla Literària és un altre dels guanyadors de la diada. Marià Marin, secretari tècnic del Gremi de Llibreters de Catalunya, assegurava ahir que aquest any “ha superat qualsevol expectativa”. “Hem fet el Sant Jordi més gran amb una superilla pleníssima de gentdes de primera hora”, deia Marin, que suggeria fins i tot que la Superilla podria expandir-se en edicions futures amb nous espais a la ciutat.

El tinent d’alcalde de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Jordi Martí, també celebrava l'”èxit indiscutible” de l’espai. El regidor confiava que aquest model es vagi “consolidant en el futur” per a edicions vinents de la jornada, ja que “com més espai públic hi ha, més ciutadans amb ganes de gaudir i de fer-se seva la ciutat”.

La superilla literària de Barcelona, que es va estrenar l’edició passada, ha crescut enguany cap al carrer Gran de Gràcia i la Rambla. La zona es va tancar al trànsit, a excepció de la Gran Via i del carrer d’Aragó, i va permetre la instal·lació de parades a la calçada i el trànsit de persones per tot l’ample del carrer.

Roses d’autor

Els floristes també van viure una jornada històrica i Joan Guillén, president del Gremi de Floristes de Catalunya, es mostrava molt satisfet ahir al vespre pel ritme de venda de roses. A falta de xifres oficials els floristes confiaven a arribar a superar els sis milions de roses venudes, la qual cosa suposaria la xifra més alta de transaccions un diumenge de Sant Jordi. Guillén també valorava molt positivament que bona part del públic hagués apostat per comprar “les roses d’autor” que ha proposat cada floristeria, així com l’eliminació de bona part del plàstic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram