bestiari

Les bèsties de la ciutat seran unes de les grans protagonistes de la Festa Major. Foto: Ajuntament

Del 22 al 25 de setembre Barcelona celebra la seva Festa Major i l’entorn de la Rambla esdevé la capital oficiosa de l’esdeveniment, tot acollint els actes més representatius de la Mercè. Com ja és habitual hi haurà música en tots els seus gèneres i estils, arts de carrer i molta cultura popular.

Gegants i bèsties

El Repic de Campanes de la basílica de Santa Maria del Pi anunciarà el divendres 22 a les 17 h l’inici de la festa. I a les 19 h la pregonera ho farà oficial al saló de Cent. Enguany serà l’escriptora Najat el Hachmi, una mediadora cultural que es va donar a conèixer el 2004 amb el seu primer llibre Jo també soc catalana, en què parlava de la identitat i narrava el procés d’arrelament al país que l’ha vist créixer des de llavors.

Després de la lectura del pregó i del Seguici Inaugural, començarà la festa a la plaça Sant Jaume amb el Toc d’Inici, un dels actes més característics de la Mercè i que comptarà amb la presència del bestiari històric, els gegants, castellers, falconers i tota la resta de protagonistes de la Mercè, que recorreran la Rambla, el carrer Ferran i la plaça de Sant Miquel. Enguany hi haurà dos convidats d’excepció, els gegants Olga i Volodimir, membres de la casa reial de l’antic regne de Kíiv, la ciutat convidada enguany a participar en la Festa Major.

Al vespre, a les 22 h, el Born acollirà la Passejada de Bèsties, una desfilada nocturna sense foc que serveix de cloenda a l’exposició de bestiari de foc celebrada al Born Centre de Cultura i Memòria entre el 15 i el 22 de setembre.

Castells i sardanes

El dia 23 començarà amb els falconers, a les 10:30 h a l’avinguda de la Catedral, seguits d’una actuació de la Cobla Sabadell. Una hora més tard serà el torn de la cercavila castellera des del Palau de la Virreina fins a la plaça Sant Jaume on, a les 12 h, tindrà lloc la Diada Històrica Castellera, l’exhibició de castells de gamma alta a càrrec dels Castellers de Barcelona i de dues colles convidades, els Minyons de Terrassa i la Colla Jove Xiquets de Valls.

A la tarda, ballada de sardanes a la plaça Sant Jaume, a les 17 h, i dos dels moments més esperats de la Mercè. A les 20 h, la Xambanga, una cercavila protagonitzada per tots els gegants, que recorrerà els carrers de la Rambla des del Pla de l’Os fins a l’Ajuntament. I a les 20:30 h l’Encesa de la Porta de l’Infern i l’inici del tradicional correfoc, que enguany recorrerà el passeig de Gràcia.

El dia 24, els grallers despertaran els veïns a partir de les 8 h a la plaça de la Mercè on a les 12 h hi haurà repic de campanes i Seguici de la Mercè. En paral·lel, la plaça Sant Jaume, a les 11 h, acollirà el Matí Bastoner i una ballada de sardanes a les 17 h. El Toc a Plegar, a les 21 h, marcarà la fi de la festa.

Festival musical

L’entorn de la Rambla acollirà també alguns dels concerts del festival musical BAM, que agrupa les actuacions musicals durant aquests dies. El dissabte 23 Jeune Emma i Mad Cartridge, la cantautora Mushka i els grups Mercury i Anier actuaran al Moll de la Fusta. El mateix dia, a la plaça Reial, tocaran Divide and dissolve, Heather i The Notwist. I a la rambla del Raval, Alyona Alyona, The Voodoo Club Presents Brisa Nunjo i el francès Johan Papaconstantino.

El dia 24, a les 22 h, cal destacar el concert d’homenatge al cantautor xilè Victor Jara, a l’avinguda Catedral, amb la presència d’Ana Tijoux, McMillaray, Javiera Mena, Rusó Sala, Sílvia Tomàs, La banda de Marina Alcantud i Borja Penalba. També el 24, el Moll de la Fusta, la plaça Reial i la rambla del Raval acolliran concerts de música molt diversa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram