El president Aragonès i la consellera Garriga provant una experiència immersiva a la Foneria de la Rambla. Foto: ACN

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, van presentar ahir el projecte que rehabilitarà la Foneria de Canons de la Rambla, un espai que fa vint anys que està en desús a l’inici del passeig. L’edifici es transformarà en un centre d’investigació, experimentació i desenvolupament de projectes artístics i culturals digitals, i tindrà un espai expositiu obert a la ciutadania. L’obertura està prevista per a 2027, però “no s’esperarà a l’obertura” per començar a fer coses, segons va explicar la consellera.

L’objectiu del centre és donar a conèixer, fomentar i consolidar les persones i empreses que es dediquen a la creativitat digital a Barcelona i a Catalunya. “Volem sumar amb els centres culturals de tot el país, que han de trobar en la Foneria un espai de treball compartit”, explicava Garriga, i va subratllar que la voluntat del Govern és situar Catalunya “en el mapa dels centres culturals digitals de prestigi”.  De fet, la intenció és que la Foneria sigui també una porta d’entrada al Catalunya Media City, el gran hub audiovisual i digital projectat a les Tres Xemeneies.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va destacar que aquest serà un espai  innovador”, “punt de trobada, d’experimentació, de professionals i artistes de Catalunya i d’arreu del món que treballen en l’àmbit de la cultura digital”. I va deixar clar que el centre tindrà “un clar impacte en la dinamització de tota la part baixa de la Rambla i de Ciutat Vella”.

Vint anys esperant

La Foneria dels Canons, també anomenada Antiga Foneria Real de Canons o Antic Banc de Barcelona, està ubicada al número 2 de la Rambla i fa vint anys que es troba tancada. De fet, és una vella reclamació de veïns i comerciants, i dels Amics de la Rambla, que sovint han demanat que es rehabilités per ubicar equipaments per al barri. De planta rectangular, l’edifici té una superfície de 3.380 metres construïts dividits en cinc plantes: planta baixa, planta entresol i 3 altures. L’immoble és propietat de la Generalitat de Catalunya i està catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

La Foneria dels canons, al número 2 de la Rambla. Foto: Ajuntament de Barcelona

Per adaptar-lo al seu nou ús caldrà fer una àmplia reforma de l’edifici. Amb un pressupost de 13 milions d’euros, les obres es dividiran en dues fases. La licitació de la rehabilitació de la façana ja està en marxa i l’execució s’iniciarà el gener de 2024 i s’allargarà durant tot l’any vinent. Pel que fa al concurs per a la reforma arquitectònica i la redacció del projecte de l’interior, també es faran durant l’exercici vinent. D’aquesta forma, es preveu que les obres de la reforma interior comencin el 2025 i que el centre s’obri al públic el 2027.

L’antiga Foneria de Canons

La Foneria va néixer del desig de l’Emperador Carles, que el 1537 va emetre una ordre per establir una foneria real de canons a la Rambla. A partir de 1714, Felip V va prohibir la fabricació local d’artilleria i la foneria va començar a produir campanes, entre d’altres. L’any 1844, el banquer i polític Manuel Girona va convertir l’edifici en la seu del Banc de Barcelona i l’any 1858 el va reformar amb estil neoclàssic, una obra de l’arquitecte Josep Oriol Mestres.

El Banc de Barcelona va fer fallida el 1920 i l’edifici va tancar les portes fins que, el 1934, es va fer servir com a seu de la Comandància General del Cos de Sometents. Després de la Guerra Civil, l’edifici va passar a dependre del Govern Militar i hi va instal·lar una farmàcia militar i oficines. L’any 2003 el Ministeri de Defensa, fins aleshores titular de l’edifici, el va vendre a la Generalitat.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram