Apropa Cultura és un programa que facilita l’accés a la cultura a les persones amb dificultats. Foto: Liceu

El Liceu ha anunciat que des d’aquest mes els acompanyants de persones discapacitades podran accedir gratuïtament als espectacles. Es tracta d’una iniciativa compartida entre sis grans equipaments escènics de la ciutat de Barcelona per motivar i millorar la participació del col·lectiu amb alta dependència a la programació cultural d’aquests espais. Els altres implicats són l’Auditori, el Mercat de les Flors, el Palau de la Música Catalana, el Teatre Lliure i el Teatre Nacional.

Aquests equipaments ja oferien fins ara localitats a preu simbòlic a les entitats socials i de la salut inscrites al programa Apropa Cultura, però, ara, la mesura beneficiarà sobretot el públic amb discapacitat que fins ara hi accedia de manera individual. Ja és efectiva a la majoria d’aquests equipaments i ho serà plenament a partir de l’1 de gener del 2024.

Per poder gaudir d’aquest avantatge, cal disposar de la targeta de discapacitat emesa per la Generalitat de Catalunya que reconeix aquesta condició, i, en alguns casos, que s’especifiqui en la casella adequada el fet de necessitar un acompanyant.

Altres millores al Liceu

En paral·lel, el Liceu ha incorporat també altres mesures per facilitar l’accés als espectacles a les persones amb alguna discapacitat. S’han habilitat 10 places més a platea per a persones que es desplacin amb cadira de rodes, fins a un total de setze localitats disponibles pels usuaris, i 20 més per acompanyants. La resta de places adaptades necessàries es poden disposar a les llotges de Platea que no tenen barreres arquitectòniques.

També s’ha ampliat el servei d’audiodescripció gràcies al servei de l’app LiveVoice, que ofereix un so molt nítid, amb una qualitat digital quasi d’estudi radiofònic amb total absència de soroll de fons. L’aplicació permet no dependre de les pantalles d’imatge de la sala i per tant gaudir de l’espectacle en qualsevol localitat. Aquesta és una reivindicació del col·lectiu de fa temps ja que la majoria de persones cegues tenen visió residual i tot sovint venen acompanyades de persones sense discapacitat visual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram