Fermín Villar

Foto: Joanna Chichelnitzky

A la seu d’Amics de la Rambla estan contents i molestos alhora. D’una banda, per fi han començat les obres de remodelació. De l’altra, fa molta pujada pensar que tardaran vuit anys a acabar-se. Per això, el seu president, Fermín Villar, ens rep amb ganes de reivindicar la Rambla i de fer tot el possible per accelerar aquests terminis.

Ara que han començat les obres a la Rambla ja podrien treure el marcador…
Això em deia un regidor, però no ho farem. El propòsit del marcador era reflectir el temps d’espera, i fins que no s’acabin les obres haurem de continuar esperant, oi?

El 2016 es va aprovar el pla…
En realitat, tota la feina ja estava feta molt bé a finals del 2014. El pla ja estava llest, tot i que no es va aprovar fins al 27 de maig del 2016.

Per què?
Trias va començar a fer coses que volien semblar populistes. Ens deien que no era el moment. Al final, l’aprovació es va encavalcar amb les eleccions municipals, i després ja no hi va haver més Trias.

Va arribar Ada Colau.
Com que això venia del món privat, els comuns ho van rebutjar. Però Amics de la Rambla ho vam continuar movent i vam aconseguir aprovar-ho quan es negociava la primera entrada del PSC al govern municipal. Dos anys després, el 2018 tornàvem a tenir un pla, però per interès polític s’ha anat ajornant, ajornant i ajornant. Ara comença, però amb la boca petita.

Per què amb la boca petita?
És un projecte en cinc fases que durarà vuit anys i en el qual s’inverteixen 44 milions. I, mentrestant, la superilla de l’Eixample s’està fent en 8 mesos i amb una inversió de 52 milions. El mateix podem dir de la reforma de la Via Laietana i entorns: 21 milions d’euros i 26 mesos d’obres. La Rambla no és una prioritat per a aquest Ajuntament.

Per això volen convèncer tothom de la necessitat d’accelerar el projecte.
Hem demanat públicament als partits polítics, per carta i en persona, que incorporin als seus programes electorals la modificació del calendari de les obres. La mateixa Janet Sanz, el dia de la inauguració no ho va descartar taxativament.

“La Rambla avança el que vindrà a la ciutat”

Estan contents, com a mínim, amb la remodelació?
Sí, perquè es guanya més espai per als vianants. La Rambla és una riera, abans d’aigua i ara de gent, com diu Lluís Permanyer. Amb la remodelació s’endreça l’ocupació de la via pública perquè sigui més fàcil passejar-hi.

Més espai perquè hi passegin els turistes o els veïns?
Perquè hi passegin tots. Pels volts del 2012 o 2013 l’Ajuntament va col·locar-hi 60 càmeres per monitorar el moviment de la gent, i van sortir-ne uns mapes de fluxos al·lucinants. Mostraven moltíssim pas del Gòtic al Raval. Perquè la gent no diu “vaig a la Rambla”, però va a l’Ateneu, al Romea, a la Filmoteca, a sopar al Cañete, al Liceu, a l’Elisava… I tots i totes passen per la Rambla.

I els turistes?
Evidentment, els últims anys tenim una presència desequilibrant del turisme, i per això s’ha de regular. Però quan Barcelona encara no era turística, la Rambla ja ho era. Era un port de mar. Hi ha fotos dels anys 20 on es veu la Rambla plena de gent. El passeig té un atractiu i un èxit que és part del problema.

I també marca tendència arreu de Barcelona.
En positiu i en negatiu. La Rambla avança el que vindrà a la ciutat i és un reflex de les tensions socials del moment, abans locals i ara globals. Sempre ha estat així.

Què me’n diu dels veïns que volen dormir a les nits?
Nosaltres també volem protegir el veïnat, però alguns volen fer-ho a base de prohibir el turisme. Nosaltres volem regular-lo fent complir les normatives. La primera limitació de noves llicències de Barcelona la vam demanar nosaltres, l’any 2014. En aquell moment, el món empresarial ens va dir de tot, però vam aconseguir que no s’obrissin més hotels a la Rambla.

Continuen pensant així?
Sí, però els que hi ha que s’hi quedin. Tots. Perquè és bo que hi hagi aquesta barreja. Tenim hostals de motxilla, hotels de 5 estrelles… Tenim 12 pisos turístics amb llicència i volem que es persegueixin els il·legals. Volem aquesta barreja, perquè això és la Rambla i aquesta és la grandesa del passeig. Per això té tant èxit, perquè tothom s’hi troba. A alguns no els agraden els motxillers. Doncs bé, saben quin motxiller va dormir a la Rambla? Barack Obama. Ell mateix ho explica a les seves memòries.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram