Jaume Plensa

Jaume Plensa i el Liceu seran protagonistes de l’any cultural de la Rambla. Foto: ACN

El 2023 serà l’any en què començarem a veure els primers resultats de la remodelació de la Rambla. Però les obres, tot i que complicaran una mica la mobilitat, no impediran que el passeig continuï sent un dels principals eixos culturals de Barcelona. Enguany hi passaran moltes coses i avui en descobrirem algunes, perquè pugueu anotar-les al calendari.

La Laia fa 25 anys

La primera gran cita de l’any serà la festa major d’hivern: Santa Eulàlia. Del 10 al 12 de febrer, tornarem a veure gegants, bastoners, esbarts sardanistes, castellers, dracs i diables desfilant per la Rambla. Enguany, a més, hi ha un al·licient extra: la gegantona Laia celebra 25 anys d’existència i hi haurà unes quantes sorpreses per celebrar un aniversari tan especial.

Poques setmanes després arribaran les Festes de Sant Josep Oriol, al barri del Pi, amb la ballada dels quatre Gegants originals del Pi com a gran moment.

Caps de cartell

Entre el març i el maig, el Teatre Romea acollirà tres autèntics tòtems de l’escena: Pere Arquillué, amb L’adversari; Núria Espert, amb La isla del aire; i Lluís Homar, amb La discreta enamorada. Mentrestant, el Teatre Poliorama oferirà al març un clàssic de Santiago Rusiñol, L’alegria que passa, estrenada al Romea l’any 1898 i un dels espectacles més vistos de l’època, recuperat per Dagoll Dagom. I fins a l’abril, els nens podran gaudir d’un espectacle del Pot Petit.

Pel que fa a la música, Hombres G, Ara Malikian, Luz Casal o Andrés Calamaro passaran fins a l’estiu pel Gran Teatre del Liceu. L’espai també acollirà l’estrena d’un Macbeth molt vinculat a Jaume Plensa, Les set morts de Maria Callas, de Marina Abramovic, i representacions de Manon, Parsifal o Dido & Eneas. A banda, el Jamboree, el Tablao Flamenco Cordobés o el Harlem Jazz Club també tenen programades actuacions espectaculars per a les nits a la Rambla.

Menjar i llegir

Però el gran moment de l’any arribarà cap al final de la primavera. Primer, amb la celebració de Sant Jordi, que enguany, sense pandèmia, hauria de tornar a la Rambla. Poc després, del 8 al 9 de juny, torna el Tast a la Rambla, la novena edició d’aquesta mostra de gastronomia que s’ha convertit en un gran esdeveniment. La passada edició va rebre més de 340.000 visites i es van servir 135.000 degustacions de 38 restaurants i pastisseries de la ciutat.

I ja entrats a l’estiu, a principis del mes de juliol, la Vila del Llibre tornarà a convertir el passeig en l’epicentre literari de la ciutat, gràcies als tallers, rutes, diàlegs i activitats familiars que convertiran l’espai en una gran vila dedicada a la literatura, un homenatge a la tradició llibretera de la Rambla.

Art i experiments

Els centres d’art de la Rambla també han preparat un 2023 ple d’experiències artístiques. El Palau de la Virreina acollirà fins al juny La ciutat en disputa, una exposició sobre experiments col·lectius entorn de l’habitatge social al sud d’Europa. I també una mostra sobre edificis, disseny i urbanisme a Barcelona entre 1949 i 1974, Línies dures. I l’Ars Santa Mònica comença un gran projecte cooperatiu: Utopia Rambles, que vol conceptualitzar l’essència de la Rambla mitjançant la visió de diversos artistes.

Però hi ha molts altres espais culturals que també oferiran propostes educatives i artístiques molt interessants: el Museu Marítim, el Museu de Cera o el Museu de l’Eròtica, entre altres. Al llarg de l’any us anirem informant de totes les grans cites i dels esdeveniments que acollirà la Rambla.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram